Vidner i Sydsudan: Soldater dræber folk fra hus til hus

Ifølge øjenvidner i det afrikanske land har præsidentens styrker udført grusomme forbrydelser mod befolkningen

Regeringssoldater i Sydsudan har angiveligt gennemført etniske udrensninger - herunder en massakre og voldtægter - i løbet af den seneste uges voldsomme uroligheder i landet. Det fortæller flere øjenvidner.

To personer hævder, at de blev anholdt af regeringssoldater sammen med omkring 250 andre mænd. Herefter blev de angiveligt slæbt ind på en politistation i hovedstaden Juba, hvor de blev skudt.

Det lykkedes de to øjenvidner, som begge blev såret, at flygte og søge tilflugt i en FN-bygning i Juba. Ifølge vidnerne overlevede kun 12 mænd den formodede massakre.

Vidneudsagn fra flere andre personer maler også et billede af etnisk motiveret vold med drab og voldtægter, siden kampene begyndte den 15. december.

Det er dog svært at få vidneudsagnene verificeret fra uafhængige kilder, da de få journalister og nødhjælpsarbejder, der befinder sig i Juba, har begrænsede muligheder for at bevæge sig rundt i byen.

Kampene udspiller sig mellem styrker, der er loyale over for præsident Salva Kiir, og soldater, der støtter oprørsstyrkernes leder, Riek Machar - en tidligere vicepræsident, som fik sparket i juli.

Salva Kiir har anklaget Machar for kupplaner, mens oprørsstyrkernes leder siger, at præsidenten har udnyttet spændingerne i hæren til at gennemføre en etnisk udrensning.

Ifølge Riek Machar har de sydsudanesiske soldater også gået fra hus til hus i nogle områder af hovedstaden og skudt folk - herunder kvinder og børn.

Regeringsstyrkerne afviser, at soldaterne har været involveret i nogen form for massakre eller etnisk udrensning.