Misser Syrien-deadline: Skibe tilbage til Cypern

De nordiske lande når ikke at fragte kemiske våben ud af Syrien inden årsskiftet

Det danske krigsskib Esbern Snare, der - sammen med en norsk fregat og to fragtskibe - har ventet på at fragte kemiske våben ud af Syrien, er nu på vej tilbage til havnen på Cypern. Det fortæller lederen af missionen, flotilleadmiral Torben Mikkelsen.

Det sker i takt med erkendelsen af, at fristen for at få den aller farligste del af Syriens arsenal af kemiske våben ud af landet senest den 31. december med al sandsynlighed bliver overskredet.

- Vi har den 31. december i morgen, så man skal godt nok skynde sig, hvis man skal aktivere os. Jeg forholder mig til, at FN siger, at det er meget utænkeligt, at der sker noget inden årsskiftet, siger admiralen, der ikke har hørt om en eventuel ny deadline.

- Vi har været klar til at afhente siden den 19. december. Og vi er ikke blevet mindre klar nu, for hver gang vi sejler ud, bliver vi lidt bedre. Og det er status nu. Vi venter på, at nogen kalder på os.

Torben Mikkelsen forventer, at de skandinaviske skibe når frem til havnen i Limassol på Cypern i løbet af tirsdag.

Samtidig konkluderer det franske nyhedsbureau AFP, at missionen endeligt har erkendt, at tidsfristen glipper.

Esbern Snarre skal sammen med det norske krigsskib Helge Ingstad beskytte to fragtskibe, et dansk og et norsk, der skal sejle med det farlige stof.

Efter planen skal det sejles til Italien, hvor det skal lastes om på et amerikansk skib, hvor destruktionen skal finde sted.

Syrien er gået med til, at landets arsenal af kemiske våben skal være fjernet inden juni 2014. Aftalen er foreslået af Rusland og kommet på plads med USA.