Stormøde om krisen i Ukraine i næste uge

Rusland må lægge sig i selen for at forbedre situationen i Ukraine, siger USA's udenrigsminister

Udenrigsministrene fra Rusland, Ukraine og USA samt EU's udenrigschef mødes i næste uge for at drøfte den forværrede situation i Ukraine.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, er villig til at møde repræsentanter for Ukraine og EU for blandt andet at diskutere demobilisering og støtte til valg og forfatningsmæssige reformer.

Det oplyste USA's udenrigsminister, John Kerry, tirsdag til Senatets udenrigskomité.

Det bliver det første møde mellem de fire parter, siden krisen i Ukraine brød ud.

Rusland annekterede halvøen Krim i februar og har tropper stående langs grænsen til Ukraine.

John Kerry beskylder Rusland for at have sendt specialagenter ind i Ukraine for at 'skabe kaos', som russerne vil bruge som påskud for yderligere militær intervention i den tidligere sovjetrepublik. Påstanden bliver afvist af den russiske regering.

Den russiske regering har hidtil nægtet at anerkende det nye styre i Kijev efter afsættelsen af den prorussiske præsident Viktor Janukovitj i februar.

Det nøjagtige tidspunkt og stedet for næste uges forhandlinger er ikke offentliggjort, men mødet vil finde sted i Europa, siger embedsfolk i EU til BBC.

I flere ukrainske byer har prorussiske aktivister de seneste dage udråbt selvstyre. Tirsdag blev 70 personer anholdt i Kharkiv for belejringen af en lokal regeringsbygning.

John Kerry forlanger, at Rusland lægger sig i selen for at forbedre forholdet til Ukraine inden næste uges møde.

- Vi har gjort det klart, at Rusland må gøre konkrete ting, sagde Kerry ifølge nyhedsbureauet dpa.

Russerne har fjernet en bataljon, fortalte han, men landet skal holde op med at opildne separatisterne i det østlige Ukraine og trække samtlige tropper tilbage fra landegrænsen til Ukraine. Ifølge USA drejer det sig om cirka 40.000 soldater.