Færgetragedie i Sydkorea: Tredjestyrmand var ved roret

Kaptajnen var muligvis ikke på broen, da skibet med 475 mennesker om bord forliste, lyder det

En mor, hvis barn var ombord på det forliste skib, sidder og græder på gymnasiet ii Jindo, hvor mange pårørende er samlet. (Foto: AP)
En mor, hvis barn var ombord på det forliste skib, sidder og græder på gymnasiet ii Jindo, hvor mange pårørende er samlet. (Foto: AP)

Det var tredjestyrmanden, der var ved roret på den sydkoreanske færge, da den tidligt onsdag morgen forliste ud for landets kyst. Det siger efterforskere, der undersøger de nærmere omstændigheder omkring skibskatastrofen.

Skibets kaptajn har muligvis slet ikke været på broen, da færgen kæntrede med 475 mennesker om bord, lyder det på en pressekonference fredag.

- Kaptajnen havde ikke styringen, da ulykken fandt sted, siger anklager Park Jae-Eok om den foreløbige efterforskning.

Kaptajnen skulle angiveligt have forladt skibet, mens hundredvis af passagerer stadig var fanget. Han risikerer nu at blive sigtet for pligtforsømmelse og uagtsomt manddrab. Kaptajnen har undskyldt over for familierne til de savnede.

Tv-stationen CNN rapporterer, at færgen, der forulykkede omkring 20 kilometer fra kysten, nu ligger fuldstændig under vand. 25 lig er fundet, og 271 personer savnes fortsat.

Flere end 500 dykkere deltager sammen med 169 skibe og 29 fly i eftersøgningen, hvor håbet om at finde overlevende i det 10 grader kolde vand svinder time for time.

Redningsmandskabet er fredag begyndt at pumpe ilt ind i færgen i håbet om, at der er overlevende indespærret i skibsskroget, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Årsagen til katastrofen er fortsat uafklaret.

Ifølge besætningsmedlemmer skal skibet pludselig have ændret kurs inden kæntringen, og det kan have fået skibet til at vælte om på siden på grund færgens tunge last, påpeger eksperter. Der var mere 150 biler om bord på skibet.

Andre mener, at færgen kan have ramt et klippeskær.

Park Jae-Eok oplyser, at man stadig efterforsker årsagen til ulykken. En mekanisk fejl kan også være en mulighed, siger han.