Fup eller fakta: Er dette Putins hemmelige soldater i Ukraine?

Nye billeder giver hidtil bedste fingerpeg om, at Rusland har specialstyrker i Ukraine, mener dansk ekspert

Ukraine har udsendt en række billeder, som angiveligt viser russiske soldater og agenter i aktion i landet. (Foto: Ukraines regering)
Ukraine har udsendt en række billeder, som angiveligt viser russiske soldater og agenter i aktion i landet. (Foto: Ukraines regering)

Ukraines regering har offentliggjort en række billeder, der angiveligt beviser, at russiske specialstyrker er aktive i den østlige del af landet - en anklage, som præsident Vladimir Putin tidligere har benægtet.

Alle mænd på billederne er klædt i uniformer og camouflageudstyr, der er kendetegnende for de pro-russiske separatister, som i de seneste uger har taget kontrol over regeringsbygninger i flere østukrainske byer.

Ukraine hævder imidlertid, at mændene på billederne i virkeligheden er soldater fra det russiske militær eller efterretningsvæsen.

En fotoserie viser angiveligt medlemmer af de russiske specialstyrker i aktion i de ukrainske byer Kramatorsk og Slavyansk i april. Desuden identificeres en ældre, langskægget efterretningsagent, der tidligere er fotograferet under invasionen i Georgien i 2008.

Andre billeder viser et sammenfald af hjelme, ansigtsmasker og våben, der skal blive anvendt af russiske specialstyrker. Nato-general Philip Breedlove, alliancens øverstbefalende i Europa, skriver på sin blog, at våbnene øjensynligt stammer fra den russiske hær.Disse billeder viser angiveligt, at russiske elitesoldater deltager i urolighederne i det østlige Ukraine. (Foto: Ukraines regering/ USA’s udenrigsministerium)
Disse billeder viser angiveligt, at russiske elitesoldater deltager i urolighederne i det østlige Ukraine. (Foto: Ukraines regering/ USA’s udenrigsministerium)


Det er uklart, hvordan den ukrainske regering har fået fat i billederne, men USA mener, at de er ægte.

- Der er bred enighed i det internationale samfund om, at der er forbindelse mellem Rusland og nogle af de bevæbnede militser i det østlige Ukraine, og disse billeder bekræfter dette, siger talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki, i en udtalelse..

Se også: Putin skamroser Foghs afløser

Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og ekspert i Ukraine og Rusland, siger til Ekstra Bladet, at han vil være meget overrasket, hvis Rusland ikke har specialstyrker i det østlige Ukraine.

Han mener dog ikke, at det offentliggjorte billedmateriale er tilstrækkeligt omfattende til at bevise påstanden.

- Jeg mener ikke, at disse billeder leverer et endegyldigt bevis, men sammen med tidligere oplysninger og indicier i form af blandt andet radiokommunikation, giver billederne den hidtil klareste indikation af, at der er russiske specialenheder i Ukraine, siger lektor Claus Mathiesen.

Han tilføjer, at russerne er eksperter i denne form for maskeret krigsførelse, hvilket gør det meget vanskeligt at bevise en russiske tilstedeværelse.

Se også: Separatister til Ekstra Bladet: Nu hejser vi det russiske flag

På billederne ses en langskægget mand i 50'erne. Han er tidligere fotograferet i Georgien i 2008 iført en uniform fra de russiske specialstyrker. Han optræder også på fotos fra de ukrainske byer Kramatorsk og Slavyansk i april.

Lektor Claus Mathiesen mener, at det er sandsynligt, at manden tilhører den russiske militære efterretningstjeneste. Men hans fremtræden understreger netop, hvorfor det er så vanskeligt at afsløre russerne.

- Han ligner jo ikke en typisk soldat. Forestil dig, hvis han tog uniformen af og lagde sig på gaden med en flaske vodka, så ville han jo ligne en bums, siger lektor Claus Mathiesen.Ukraines regering har identificeret den langskæggede mand som Igor Ivanovich Strelkov fra den russiske efterretningstjeneste. (Foto: Ukraines regering/ USA's udenrigsministerium)
Ukraines regering har identificeret den langskæggede mand som Igor Ivanovich Strelkov fra den russiske efterretningstjeneste. (Foto: Ukraines regering/ USA's udenrigsministerium)


Ruslands præsident, Vladimir Putin, afviste på russisk tv i sidste uge, at han har sendt specialstyrker til Ukraine.

- Det er nonsens. Der er ingen specialenheder, specialstyrker eller instruktører dér, sagde han torsdag.

Putin indrømmede dog for første gang, at soldaterne i umærkede, grønne uniformer, der tog kontrollen over sortehavs-halvøen Krim forud for annekteringen i marts, var russiske soldater.

Putin havde tidligere hævdet, at de bevæbnede mænd kom fra en lokal selvforsvarsstyrke.

1 af 2 (Foto: Ukraines regering)
2 af 2 Ukraine har udsendt en række billeder, som angiveligt viser russiske soldater og agenter i aktion i landet. (Foto: Ukraines regering)