Amerikanske myndigheder: Det kan tage år at finde dødsfly

Superrobot har scannet 95 procent af søgeområdet på havbunden i Det Indiske Ocean uden at finde noget fra det forsvundne MH370-fly fra Malaysia Airlines

Bluefin 21 har indtil videre ikke fundet noget af interesse på havbunden i det Indiske Ocean, hvor den har scannet et større område for at finde det forsvundne fly. (Foto: AP)
Bluefin 21 har indtil videre ikke fundet noget af interesse på havbunden i det Indiske Ocean, hvor den har scannet et større område for at finde det forsvundne fly. (Foto: AP)

Indtil videre er den undersøiske eftersøgning af Boeing 777-maskinen fra Malaysia Airlines, som forsvandt for over en måned siden, totalt mislykket.

Det får nu amerikanske myndigheder til at slå fast, at det kan tage år at finde det flyet. Det siger en højtstående kilde i det amerikanske forsvar til nyhedsbureauet Reuters.

- Vi satsede alt på dette lille område og fandt ikke noget. Nu er du nødt til at gå tilbage til det store område. Og nu taler vi om år, siger forsvarskilden, der ønsker at være anonym, til Reuters.

Han mener, at eftersøgningen må udvides markant, hvis den igangværende afsøgning af et område af havbunden af Det Indiske Ocean, som nærmer sig sin afslutning, ikke giver noget gennembrud.

Se også: Miniubåd kom for dybt ned: Afbryder jagt på MH370

Selv om håbet om at finde flyet svinder, er den malaysiske premierminister Najib Razak ikke klar til at erklære de 239 passagerer og besætningsmedlemmer på flyet døde eller flyet for tabt:

- Lige nu er jeg nødt til at tage hensyn til familiernes følelser - nogle af dem har offentligt sagt, at de ikke er villige til at acceptere det, før de finder håndfaste beviser, siger premierministeren til CNN.

Han har dog svært ved at forestille sig andet, end at alle ombord er døde:

- Men det er et bizart scenario, som ingen kunne have forestillet sig. Hvordan er et fly, som skulle have retning mod Beijing, endt halvvejs mod Antarktis, lyder det.

Se også: Ny mystik om MH370s kurs: Hvorfor gik flyet til maks-højde?

Rapport på trapperne
Ifølge CNN vil Malaysia snart offentliggøre en foreløbig rapport om MH370. Regeringen har siden flyet forsvandt for omkring halvanden måned siden været udsat for kraftig kritik for sin manglende åbenhed omkring efterforskningen af, hvad der skete 8. marts, da passagerflyet pludselig forsvandt.

FN har ifølge CNN allerede modtaget rapporten, som ifølge Razak sandsynligvis vil blive offentliggjort i løbet af næste uge.

Flyet lettede fra den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur 8. marts med snuden vendt mod den kinesiske hovedstad Beijing. Det menes at være styrtet ned i den sydlige del af Det Indiske Ocean.

En hær af fly, skibe og en fjernstyret undervandsbåd har i ugevis forgæves ledt efter vragdele fra flyet. Flere gange har blandt andre den australske premierminister Tony Abbot understreget, at man var meget tæt på et gennembrud, da man mente at have opsnappet signaler fra flyets sorte bokse.

Se også: Premierminister: Den sorte boks er få kilometer væk

Onsdag nåede optimismen igen at stige, da mulige vragdele blev fundet ved Australiens kyst. De viste sig dog ikke at stamme fra flyet.

Superrobot snart færdig med at scanne havbund
Eftersøgningen af det forsvundne fly står igen overfor en revision, efter at scanningen af et større område af det dybe Indiske Ocean nærmer sig sin afslutning uden at give en eneste ledetråd, lyder det fredag fra de australske myndigheder.

Ifølge det australske koordinationscenter, som leder eftersøgningen, har superrobotten Blufin 21 scannet 95 procent af det 310 kvadratkilometer store undersøiske søgeområde siden sidste uge uden at finde noget af interesse for efterforskningen. Det skriver AP.

Se også: Denne super-robot skal finde flyvraget(Foto: Bluefin Robotics)
(Foto: Bluefin Robotics)


Bluefin scanner havbunden indenfor en radius på 10 kilometer på 4,5 kilometers dybde på den vestaustralske kyst.

Eftersøgningen her vil være afsluttet inden for få dage. Ifølge koordinationcentret vil Bluefin 21 fortsætte med af afsøge de nærliggende områder.

- Vi har i øjeblikket meget tæt kontakt med vores internationale partnere (Malaysia, USA og Kina, red.)for på bedst mulig vis at fortsætte eftersøgningen i fremtiden, lyder det i en udtalelse fra det australske koordinationscenter.

Se også: Miniubåd fortsætter desperat jagt efter forsvundet flySe også: MH370: Fortsat eftersøgning efter falske forhåbninger