Propagandakrig: Russer-foto var fup

Billede med påståede elitesoldater var alligevel ikke taget i Rusland, men i den ukrainske by Slavjansk

Maksim Dondjuk leder Donbass-militsen og betegner skægmanden som en nær ven. (Polfoto)
Maksim Dondjuk leder Donbass-militsen og betegner skægmanden som en nær ven. (Polfoto)

USA's udenrigsministerium erkender nu at have givet forkerte oplysninger om et billede, der angiveligt skulle vise en russisk militærenhed med speciale i sabotage og rekognoscering, oplyser New York Times.

I briefing-materiale med fotos forud for topmødet i Genève i sidste uge oplyste amerikanerne, at billedet var taget et sted i Rusland.

Det var underforstået, at medlemmer af enheden nu deltog i operationer i det østlige Ukraine til støtte for russiske separatister, der har besat officielle bygninger i en halv snes byer.

Se også: Fup eller fakta: Er dette Putins hemmelige soldater i Ukraine?

Spørgsmålet om russiske soldaters mulige medvirken er centralt i konflikten, hvor begge parter bruger løgne i en beskidt propagandakrig.Det omstridte billede ses nederst til højre i kollagen. Skægmanden står i midten i den gule cirkel. Ved hans side Vjatjislav Ponomarjov, leder af Donbass-militsen og udråbt som prorussisk borgmester i Slavjansk.
Det omstridte billede ses nederst til højre i kollagen. Skægmanden står i midten i den gule cirkel. Ved hans side Vjatjislav Ponomarjov, leder af Donbass-militsen og udråbt som prorussisk borgmester i Slavjansk.


Billederne stammer oprindeligt fra den fungerende ukrainske regering i Kijev. Herfra blev det i sidste uge overgivet til OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, som nu overvåget situationen i Østukraine.

Kijev-regeringen oplyste dog intet om, hvor gruppebilledet var taget.

Kun brugt i udkast
En talsmand for Udenrigsministeriet i Washington, Jen Paski, erkender overfor New York Times, at oplysningerne om billedet taget i Rusland ikke var korrekt.

Men hun siger, at denne information kun optrådte i et udkast, der ikke blev benyttet af udenrigsminister John Kerry under sine møder med kolleger fra Rusland, Ukraine og EU i Genève skærtorsdag.

Se også: USA truer Rusland med yderligere sanktioner

Det omstridte billede viser sig i stedet at være taget af fotografen Maksim Dondjuk 12. april i den østukrainske by Slavjansk, der har udviklet sig til at brændpunkt i konflikten.

- Jeg tog det i Slavjansk. Ingen bad mig om tilladelse til at bruge billedet, siger fotografen til New York Times.

De uniformsklædte mænd kan altså være almindelige frivillige, som de prorussiske oprørere hævder - ikke professionelle soldater fra nabolandet.

Skægmanden og 'borgmesteren'
Blandt personer på billedet er en skægget, uniformeret mand. På andre fotos i materialet præsenteres han som en soldat fra de russiske specialstyrker, der har været indsat i Slavjansk og Kramatorsk i Østukraine samt i Georgien under den kortvarige krig med Rusland i 2008.

Se også: Våbenhvile aflyst: Vil 'eliminere' prorussiske grupper

Han er ikke navngivet, men det er til gengæld den eneste civilklædte på billedet - en mand i mørkt tøj, kasket og de russiske Skt. Georg-farver i et bånd om halsen.

Denne mand er Vjatjislav Ponomarjov, der i løbet af få uger er steget til tops som en fremtrædende og omstridt person i det prorussiske oprør i Østukraine. Han leder den såkaldte Donbass-milits og er udråbt til ny borgmester i Slavjansk.

Se også: Ukraine genoptager operation mod separatister

Ponomarjov erkendte tirsdag på en pressekonference, at væbnede mænd fra andre steder end Ukraine deltager i opstanden. Men han afviser, at de er russiske soldater fra specialenheder.

Om den mystiske skægmand, der optræder på adskillige billeder i materialet, siger Ponomarjov, at det er en af hans nære venner, hvis navn han ikke vil oplyse. Han ved angiveligt ikke, om skægmanden kæmpede i Georgien-krigen.

- Jeg kan ikke udelukke det. Han har en fin baggrund. Han er en af mine gamle venner. Jeg har gode venner i Sydossetien og i Grosnij. (Konfliktområder i Kaukasus, red.)

1 af 2 Gruppen af bevæbnede mænd på et andet billede, taget af Maksim Dondjuk i Slavjansk samme sted og samme dag som det omstridte foto. Skægmanden ses som nr. tre fra højre. Vjatjislav Ponomarjov er ikke med. (Foto: AP/Maksim Dondjuk)
2 af 2 Maksim Dondjuk leder Donbass-militsen og betegner skægmanden som en nær ven. (Polfoto)