Sydkoreas premierminister går af efter færgekatastrofe

Premierministeren tager ansvaret for regeringens dårlige håndtering af færgekatastrofen og trækker sig

Sydkoreas premierminister, Chung Hong-won, træder tilbage som følge af kritikken over regeringens håndtering af færgekatastrofen 16. april.

At fortsætte som premierminister vil være en for stor belastning for regeringen, forklarer en trist Chung Hong-won ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det rigtige for mig at gøre er at tage ansvar og træde tilbage, siger premierministeren på et hastigt indkaldt pressemøde.

- Jeg har ønsket at gå af tidligere, men min førsteprioritet var at håndtere situationen. Det ansvarlige at gøre var efter min mening at hjælpe, før jeg trak mig, siger han.

Myndighederne er blevet massivt kritiseret for at have reageret for langsomt på katastrofen.

Og premierministeren erkender nu, at den mangelfulde redningsindsats har kostet liv.

- Vi kunne have reddet flere passagerer, hvis vi havde reageret hurtigere, siger han ifølge CNN.

Dagen efter katastrofen blev premierministeren buhet ud og der blev kastet en vandflaske mod ham, da han besøgte sørgende forældre til de døde og savnede.

Regeringen er også blevet kritiseret for at have informeret offentligheden dårligt om ulykken. På et tidspunkt forlød det endda fra myndighedernes side, at samtlige ombordværende var blevet reddet.

Færgekatastrofen for 11 dage siden er blandt de værste i Sydkoreas historie. Over 300 mennesker er døde eller savnes. Søndag er det bekræftede antal døde 187.

Dykkere leder fortsat efter flere lig i skibet, der kæntrede på vej fra havnebyen Incheon til en ferieø.

Kaptajnen, der ikke stod ved roret, da færgen forliste, er sammen med samtlige besætningsmedlemmer anholdt. Sigtelserne omfatter pligtforsømmelse.

Kaptajnen og besætningen beordrede blandt andet passagererne til at blive i deres kahytter, da skibet kæntrede. Desuden er kaptajnen beskyldt for at have forladt skibet som en af de første.

Det er ikke første gang, at en sydkoreansk premierminister opgiver embedet efter offentlig kritik.

I 2006 trak Lee Hae-chan sig fra posten, efter det kom frem, at han spillede golf med forretningsfolk, mens landet var lammet af en togstrejke.