Rusland beordrer soldater væk fra grænsen til Ukraine

Russiske soldater tilbage på kaserner efter øvelser nær Ukraine, siger Ruslands forsvarsminister. Nato tvivler

Rusland har trukket tusindvis af soldater væk fra grænsen til Ukraine og sendt dem tilbage til deres kaserner.

Sådan lyder beskeden i en timelang samtale mellem den russiske forsvarsminister, Sergej Sjoigu, og hans amerikanske kollega, Chuck Hagel.

Tidligere i april viste Nato satellitfotos af grænseområdet, og her var der ifølge den vestlige forsvarsalliance samlet omkring 40.000 soldater på den russiske side.

Rusland har sagt, at militæret gennemfører øvelser i området, men nu er soldaterne altså kørt tilbage til deres kaserner.

- Rusland blev tvunget til at holde storstilede øvelser nær grænsen til Ukraine, da vi stod over for udsigten til, at Ukraine ville udføre militæraktioner mod civilbefolkningen, siger Sjoigu ifølge en erklæring fra forsvarsministeriet i Moskva.

- Da de ukrainske myndigheder erklærede, at de ikke vil bruge militærenheder mod den ubevæbnede befolkning, vendte russiske tropper tilbage til deres kaserner, tilføjer han.

Sjoigu understreger ifølge erklæringen, at Rusland ikke har planer om at invadere Ukraine, men han siger også, skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass, at Ukraine havde samlet en større militær styrke i det østlige Ukraine.

Rusland så sig derfor nødsaget til at gennemføre militærøvelsen.

Ifølge Itar-Tass havde Ukraine omkring 80 kampvogne i det østlige Ukraine sammen med 130 pansrede køretøjer. Der var mindst 60 stykker artilleri og morterer, og der var krigsfly og helikoptere samt 15.000 soldater.

Trods informationerne fra den russiske forsvarsminister siger Nato tirsdag, at man ikke har oplysninger, der tyder på, at Ruslands tilbagetrækning fra den ukrainske grænse er korrekte.

Såvel USA som EU skærpede mandag sine sanktioner over for Rusland på grund af krisen i Ukraine.