TV: Dommedags-regn drukner Bosnien

Balkan er ramt af det værste uvejr i mere end et århundrede. Tusindvis af hjem er evakueret

- Det er dommedag i Maglaj!

Så direkte beskriver Samira Mahmic situationen i sin hjemby i det nordlige Bosnien, som er blevet ramt af det værste regnvejr nogensinde - i hvert fald siden man begyndte at måle nedbør for 120 år siden.

Samira Mahmic og hendes 10-årige søn blev i aftes evakueret fra deres hjem af en redningshelikopter. Men rædslerne sluttede ikke der for familien, for helikopteren var så propfyldt af desperate mennesker, at der ikke var plads til Samiras 17-årige datter Amina, som var fanget på taget af et totalt overvømmet hus.

- Jeg troede, de ville komme tilbage efter hende senere, men det var for sent på aftenen, siger Samira Mahmic.

Amina måtte derfor blive i det, der kun kan betegnes som et regn-helvede. Heldigvis var der fredag morgen stadig lidt batteri tilbage på Aminas telefon, så Samira Mahmic vidste, hun fortsat var i live.

Værste regn i mere end 100 år
Og der er lige nu rigtig mange historier, der minder om familien Mahmics.

Utallige liter regn er skyllet op fra Balkans oversvømmede floder, og strømmer gennem gaderne. Flere steder er strømmen gået, og der er talt mere end 200 jordskred.

- Det er faldet ligeså meget regn på tre dage, som der normalt falder på tre måneder, siger Goran Mihajlovic fra Serbiens meteorologiske institut.

- Sådan et regnvejr sker statistisk set kun en gang på 100 år.

Artiklen fortsætter under billedetDet værste uvejr i mands minde har ramt Balkan. Her forsøger hæren at ro ind for at redde en strandet kvinde i den serbiske by Zepce (Foto: AP)
Det værste uvejr i mands minde har ramt Balkan. Her forsøger hæren at ro ind for at redde en strandet kvinde i den serbiske by Zepce (Foto: AP)


Situationen er så slem, at både Bosnien og Serbien skriger efter international hjælp fra EU. Blandt andet Tyskland, Bulgarien, Østrig og Slovenien har allerede meldt sig på banen.

6000 hjem i Serbien er indtil videre blevet evakueret. Tusindvis af mennesker venter stadig, mens dommedags-regnen hærger.