Derfor er ISIS frygtindgydende

Terrororganisationen ISIS er fløjtende ligeglad med folkeret og internationale konventioner

Store grupper af soldater bliver truet til at følge med de militante islamister. Angiveligt bliver de dog fulgt mod deres død. (Foto: AP) Tryk på billedet for at se videogalleri

Irak er i opløsning og vejen til helvede er brolagt med lig af både civile, soldater og terrorister.

Fire døde mænd blev tirsdag fundet i den bagende sol nord for Iraks hovedstad Bagdad. Ligene var dumpet i vejkanten som et frygtindgydende bevis på, at den nuværende situationen i Irak truer med at forvandle sig til et massivt blodbad, der strækker sig ud over landets grænser.

Hellige krigere fra ISIS, der nu hedder ISIL, på vej i fangenskab. ISIL anses for at være den mest brutale deltager i borgerkrigen. FOTO: ABACA Tæt på Hold øje med Bakr al-Baghdadi i 2014: Terrorismens nye brutale ansigt

Der er tale om ligene af fire mænd, som var tilbageholdt på en politistation i byen Baquba nord for hovedstaden, under mistanke for at være i ledtog med verdens måske rigeste terrororganisation, ISIS.

Natten til tirsdag blev både byen Baquba og politistationen angrebet af selvsamme ISIS, der på en uge har destabiliseret Irak og overtaget kontrollen i både landets næststørste by Mosul og byerne Fallujah, Tikrit og Ramadi. 44 personer blev dræbt i Baquba inklusive de fire unge mænd, som politiet siger døde under terroristerne beskydning, mens ISIS påstår, at kvartetten blev likvideret, mens de var i fangenskab.

– Der er en reel risiko for yderligere sekterisk vold i massivt omfang i Irak, som kan strække sig ud over landets grænser, siger FN’s generalsekretær Ban Ki-moon.

(TV-GRABS) 112 - 16. jun. 2014 - kl. 21:04 Chok-video: Irakiske soldater hånes før de blev dræbt

Ekstremt farlige
ISIS er en ekstremt svær modstander, fordi de ud over at fungere som en reel oprørshær med 10.000 mand, også er uddannet i terror.

– Der er to ting, man skal være særligt opmærksom på omkring ISIS. For det første opererer de ekstremt hierarkisk og velorganiseret. Det vil sige, at de fungerer i et kommandosystem med opdelte beføjelser på forskellige niveauer, herunder decentrale førere der leder indsatsen efter en detaljeret plan, siger major ved Forsvarsakademiet, Lars Cramer-Larsen til Ekstra Bladet.

– Og for det andet er ISIS ekstremt farlige, fordi de er dygtige til at omstille sig fra at være en oprørshær til at være en terrororganisation, som er fløjtende ligeglad med folkeret og internationale konventioner. Så hvis situationen eller omstændighederne kræver det, vil de kunne omstille sig hurtigt og gennemføre irregulære og asymmetriske angreb, hvor de for eksempelvis gennemfører angreb med såkaldte VBIED - hvilket er køretøjer med store sprængladninger i som kørers mod et mål og bringes til springning, siger Lars Cramer-Larsen.

Se også: USB-nøgler afslører ISIS' ufattelige rigdom

250.000 soldater
ISIS ønsker kontrol over Baquba, der ligger 60 km nord for Bagdad. Placeringen gør den militærstrategisk vigtigt i forhold til ISIS ønske om at overtage Bagdad. Men hvis hovedstaden skal overtages, skal de først penetrere Iraks sikkerhedsapparat, der består af en million mennesker.

– Den irakiske militære ledelse har beordret eliteenheder repositioneret rundt omkring i Bagdad. Man har frygtet, at ISIS vil lave nålestiksangreb med henblik på at forstyrre Bagdads forsvarsværker, så hensigten med eliteenhederne er at forsvare og lave modstød.

– Det irakiske sikkerhedsapparat består af en million mennesker heraf 250.000 soldater. De er uddannet til at forsvare under angreb som det her, så lad os nu se, om de ikke er i stand til at holde ISIS tilbage, siger han.

Alligevel sender ISIS frygtbølger gennem Irak. Over en halv million mennesker er flygtet fra Mosul, og det rapporteres at ISIS står bag selvmordsaktioner, korsfæstelser og tortur af ’vantro.’