Avis: Hvid mand anførte blodbad på sorte

- Han talte flydende engelsk med britisk accent, siger vidner efter islamisters massedrab i det nordlige Kenya

En mands foran en af bygningerne, der blev brændt ned under angrebet. (Foto: AP)
En mands foran en af bygningerne, der blev brændt ned under angrebet. (Foto: AP)

En hvid mand, der talte flydende engelsk, anførte den blodige skudmassakre i det nordlige Kenya, som kostede 60 mennesker livet natten mellem søndag og mandag i denne uge.

Det siger flere beboere i den terror-ramte by Mpeketoni til den britiske avis Telegraph.

Foto: Google Maps 112 - 16. jun. 2014 - kl. 06:24 Turisthoteller i Kenya angrebet: 48 dræbte

Ud på natten gik op til 40 bevæbnede mænd til angreb på beboere, som blandt andet opholdt sig på barer efter at have fulgt VM på tv.

Skulle recitere Koranen
Ifølge oplysninger pillede morderne bevidst ofre ud til henrettelse efter at have sikrer sig, at de ikke var muslimer. Personer, der ikke kunne recitere vers fra Koranen, blev skudt, rapporterer BBC.

Se også: Ikke-muslimer blev skilt fra og dræbt i Kenya

Det nordlige Kenya har flere gange ført været udsat for terror fra den Al-Qaida-relaterede somaliske organisation A-Shabaab.

Al-Shabaab tvangsrekrutterer unge 'krigere' på skoler og i flygtningelejre, hvor de især indlemmer mænd på 15 år eller yngre. (Foto: AP) Tæt på Så brutale er Al-Shabaab

Det sker blandt andet som hævn for kenyanske troppers engagement i det nordlige naboland som del af en afrikansk fredsstyrke.

Gav ordrer til de andre
Ifølge Telegraphs kilder blev angrebet søndag ledet af en mand med lys hud, der talte både engelsk og arabisk.

- Jeg så en hvid mand, som talte flydende engelsk med britisk accent. Han gav ordrer til resten af angriberne, fortæller Mary Gachoki, en lokal beboer til avisen.

- Der var en hvid mand blandt dem. Han råbte og gav ordrer, siger en anden kvinde, der ikke vil have sit navn frem af frygt for repressalier.

- Han talte på arabisk, men af og til også på engelsk, siger kvinden.

Udenlandsk kommando
Et tredje vidne, James Mwangi, oplyser, at han også så en hvid mand eller araber kommanderede rundt med de bevæbnede mænd, før de delte sig og begyndte at skyde på forskellige mål i byen.

En af kilderne er skolelærer, som taler godt engelsk i modsætning til mange andre af beboerne i det øde område.

Oplysningerne om den ikke-somaliske og ikke-kenyanske fremmede vækker mistanke om, at angriberne har været under kommando af en udefrakommende jihadist.

Efter det blodige angreb på Westgate-butikscentret i Kenyas hovedstad Nairobi i september sidste år hævdede vidner også at have set en hvid kvinde blandt angriberne.

Den hvide enke
Det gav anledning til rygter om, at verdens mest eftersøgte kvinde, den britiskfødte Samantha Lewthwaite, havde været blandt angriberne. Hun menes at opholde sig på al-Shabaab-kontrolleret område i Somalia, skriver Telegraph.

Først i teenageårene stiftede Den Hvide Enke, der kan være hjernen bag angrebet i Nairobi, kendskab med islam. (Foto: Polfoto/All Over) Tæt på Her er Den Hvide Enkes forvandling

Overvågningsbilleder fra angrebet i Nairobi kunne imidlertid ikke bekræfte, at en hvid kvinde havde deltaget.

Se også: På flugt: Burka-manden og den hvide enke

Al-Shabaad har allerede taget ansvaret for angrebene i Mpeketoni, der blev gentaget mandag, hvor yderligere 15 blev dræbt.Kenyas præsident Uhuru Kenyatta hvæder imidlertid, at lokale etniske stridigheder ligger bag blodsudgydelserne.

En lokal repræsentant for myndighederne i Mpeketoni, Benson Maisori, afviser øjenvidners beretning om en hvid mand, som leder af angrebet mandag. Han hævder, at er sket en forveksling med en tysker, som er gift med en lokal kvinde i området.

1 af 3 Efter massakren brænder lokale beboere bildæk i protest i en landsby udenfor Mpeketoni. Myndighederne ikke gør intet for at beskytte os, lyder det. (Foto: AP)
2 af 3 En af de døde fra angrebene tidligere på ugen, Francis Kamande, bæres til graven af venner og familie onsdag. (Foto: AP)
3 af 3 En mands foran en af bygningerne, der blev brændt ned under angrebet. (Foto: AP)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere