Annonce:
Annonce:

Ekspert om terrorgruppes stat: Virker som storhedsvanvid

Alle jihadister skal nu tilbyde deres hjælp til ISIS, lyder det fra oprørsgruppen

Oprørsgruppens talsmand siger på lydfilen, at kalifatet skal omfatte hele den muslimske verden, og at alle muslimer skal leve efter sharialov. På billedet ses et seniormedlem af ISIS i Irak. (Foto: AP)
Oprørsgruppens talsmand siger på lydfilen, at kalifatet skal omfatte hele den muslimske verden, og at alle muslimer skal leve efter sharialov. På billedet ses et seniormedlem af ISIS i Irak. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Det er slut med ISIS og ISIL. Fremover skal den ekstremistiske oprørsgruppe ikke længere hedde ’Den Islamiske Stat i Irak og Levanten,’ men blot ’Den Islamiske Stat’ – altså IS.

Det siger gruppens talsmand, Abu Mohammed al-Adnani, på en lydfil, der er blevet frigivet på internettet søndag.

På lydfilen erklærer han oprettelsen af kalifatet, der er en islamisk statsform, som samler alle verdens muslimer under sig. Kalifatet ledes af en kalif, der udpeges som den eneste legitime efterfølger til profeten Muhammed. Det er ikke set siden Osmannerriget, der brød sammen for 100 år siden.

– Det lyder som om de forestiller sig, at de vil skrive sig ind i rækken af store islamiske ledere. Det virker en smule som om, de har fået storhedsvanvid, siger seniorforsker Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier til Ekstra Bladet.

Derfor er ISIS frygtindgydende

Annonce:

Ifølge talsmanden fra ISIS har oprørsgruppen erklæret den berygtede Abu Bakr al-Baghadi kalif af den nye stat. Han omtales ofte som 'bin Ladens arvtager.’ Adnani siger desuden, at alle jihad-organistationer nu skal tilbyde deres støtte til kaliffen. Der indvarsles også en 'ny æra af international jihad.'Her ses Abu Bakr al-Baghadi.
Her ses Abu Bakr al-Baghadi.
USB-nøgler afslører ISIS' ufattelige rigdom

Taktisk udmelding
Søndag var der nye kampe i Irak, hvor ISIS flere gange har erklæret, at de vil overtage hovedstaden Bagdad. Missionen har dog vist sig næsten umulig på grund af byens kolossale sikkerhedsmandskab, der består af en million mennesker heraf 250.000 soldater. Det kan derfor også ses som en taktisk udmelding, at oprørsgruppen erklærer oprettelsen af et kalifat.

– Det er mere end trussel end en realitet, når de siger, de vil overtage Bagdad, hvor de må forvente at modstanden er en helt anden end i de byer, som de indtil nu har overtaget. Det kan man jo også se i forhold til, at både USA, Iran og Rusland støtter den irakiske premierminister al-Maliki, siger Lars Erslev.

Annonce:

– Men det har hele tiden ligget i kortene, at de vil oprette en islamisk stat. Nu har de så deres stat, hvor de kan konsolidere sig og forsøge at tiltrække endnu flere folk, så det kan oprette en endnu større front. Det har de jo været rigtig gode til indtil videre, siger Lars Erslev Andersen.

Nyt 9/11 bliver med atomvåben

Sharia for alle muslimer
Det er fortsat uklart, hvilke dele oprørsgruppen mener, tilhører deres nye stat, men oprørsgruppen har i de seneste uger erobret store områder i det vestlige og nordlige Irak, og har i de seneste to år siddet på magten i store områder i Syrien. Her har de opretholdt en barsk fortolkning af den islamiske sharialov. De opfattes af flere eksperter som langt mere brutale end al-Qaida, som de oprindeligt udskilte sig fra, selv om de rent ideologisk ikke adskiller sig meget fra hinanden.

Oprørsgruppens talsmand siger på lydfilen, at kalifatet skal omfatte hele den muslimske verden, og at alle muslimer skal leve efter sharialov.

Annonce:

– Det er klart, at langt det store flertal af muslimer i denne verden synes, det er noget fis. Det er jo bestemt kun et mindretal, der vil anerkende det. Det ligger i den politik, de fører, at de er meget ekstremistiske, men det siger jo også sig selv, når de nu vil være leder af hele det muslimske samfund, siger Lars Erslev.

Terrorekspert: Danmark i fare på grund af Isis

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: