Hollandsk stewardesse: Måske er det på tide at stoppe

Debbie Kuijpers fra KLM har aldrig været bange for at arbejde i luften - før MH17-katastrofen

Debbie Kuijpers er hollænder og bor i København med sin danske kæreste og deres lille datter. Hun er KLM-stewardesse og flyver langdistance-ture fra Amsterdam til f.eks. Kuala Lumpur. (Foto: Jan Unger)
Debbie Kuijpers er hollænder og bor i København med sin danske kæreste og deres lille datter. Hun er KLM-stewardesse og flyver langdistance-ture fra Amsterdam til f.eks. Kuala Lumpur. (Foto: Jan Unger)

Debbie Kuijpers har ikke tal på, hvor tit hun iført sin lyseblå KLM-uniform har serveret drinks og mad for passagerer på langdistance-flyvningen fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

Dertil kommer utallige beroligende samtaler med nervøse rejsende:

– Vi fortæller dem, at det er en af de sikreste måder at rejse på – f.eks. i forhold til at køre i bil, fortæller den 34-årige hollandske stewardesse, som i otte år har fløjet i gennemsnit to lange ture om måneden for den hollandske flykæmpe, KLM, fra Schiphol Lufthavn i Amsterdam.

Herfra lettede Malaysia Airlines’ MH17-fly torsdag kl. 12.10 med kurs mod den malaysiske hovedstad for godt tre timer efter at blive skudt ned i Ukraine af et såkaldt BUK-missil.

Samtlige 298 passagerer og besætningsmedlemmer omkom. Blandt dem var 189 af Debbie Kuijpers landsmænd.

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 18. jul. 2014 - kl. 19:50 Vanvittig tragedie: Mistede familie fra både MH370 og MH17

Overvejer at stoppe
Kvinden, som bor i København med sin danske kæreste og fire måneder gamle datter, priste sig i går lykkelig over, at hun i øjeblikket holder barselsorlov og ikke skal gennemgå sikkerhedsprocedurer i luften foreløbig.

Se også: Steward byttede vagt til nedstyrtet malaysisk fly  

– Når jeg hører om det her, tænker jeg bare, at det er frygteligt, og jeg overvejer, om det her er ’the right time to stop’. Flere af mine kolleger i branchen skriver på Facebook, at de ikke er sikre på, det er risikoen værd.

Debbie Kuijpers har aldrig været nervøs for at arbejde i luften:

– Så ville jeg ikke kunne have det job. Jeg skal kunne holde hovedet koldt. Der er flere hundrede passagerer, som skal kunne føle sig sikre. Og i en nødsituation skal vi kunne sætte vores pokerface på, selv om vi er skidebange. Jeg kan ikke stå og græde, hvis der sker noget.

Se også: 189 hollændere dræbt i flystyrt  

Hun husker kun én dramatisk episode i sine otte år hos KLM:

– Flyet var i fuld fart og på vej til at lette, da bremserne blev hugget i af frygt for problemer med motorerne. Det var voldsomt. Jeg tænkte ’åh nej’ og var i gang med at forberede, hvilken kommando, jeg skulle råbe, og hvilken exit, jeg skulle tage mig af.

Stigende frygt nu
Hun afviser nogensinde at have forberedt sig på et muligt missilangreb:

– Det virker helt uforståeligt, at et missil skyder et civilt fly ned. Før hver eneste take-off holder vi en briefing, hvor vi bliver testet i forskellige nødsituationer. Spørgsmålene er forskellige hver gang og kan for eksempel være: ’hvad gør vi, hvis vi bliver hijacket’ eller ’hvad gør vi i tilfælde af brand’.

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 17. jul. 2014 - kl. 20:45 Øjenvidne: Flyet brækkede over i to  

Hun er overbevist om, at passagerer i stigende grad vil tøve med at sætte sig i et fly efter massakren øst for Donetsk torsdag:

– Især fordi Malaysia Airlines har været kendt som et velrennomeret flyselskab med gode fly, hvor ingen vel havde regnet med, at det kunne gå så galt to gange inden for så kort tid.

KLM samarbejder med Malaysia Airlines og tilbyder kunderne såkaldte codeshare-flyvninger, hvor flyselskaberne sælger billetter under eget navn på flyvninger, der foretages af en flypartner.

Malaysia Airlines MH17 havde dermed også et flynummer fra KLM, som altså også har sendt passagerer med det nu forulykkede fly.

KLM har efter flystyrtet midlertidigt droppet alle flyvninger igennem ukrainsk luftrum.

1 af 2 Den herboende hollandske stewardesse overvejer efter MH17-tragedien, om det er på tide at stoppe. (Foto: Jan Unger)
2 af 2 Debbie Kuijpers er hollænder og bor i København med sin danske kæreste og deres lille datter. Hun er KLM-stewardesse og flyver langdistance-ture fra Amsterdam til f.eks. Kuala Lumpur. (Foto: Jan Unger)