Annonce:
Annonce:

Katastrofe lurer: Kan sende 20 meter høj bølge mod millionby

Allerede i 2007 advarede amerikanske eksperter om tilstanden på dæmning nær Mosul i Irak, som nu er på islamistiske hænder

Mosul-dæmningen (der tidligere hed Saddam-dæmningen) forsyner millionbyen Mosul med strøm, men manglende vedligeholdelse kan udløse en 20 meter høj bølge mod byen. (Foto: AP)
Mosul-dæmningen (der tidligere hed Saddam-dæmningen) forsyner millionbyen Mosul med strøm, men manglende vedligeholdelse kan udløse en 20 meter høj bølge mod byen. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

De borgerkrigslignende tilstande i især det nordlige Irak, kan i værste fald gå hen og udvikle sig til en humanitær katastrofe.

Det rapporterer flere amerikanske medier på baggrund af et brev, der i 2007 blev sendt fra David Petraeus, den øverstkommanderende general i amerikanske hær, og Ryan Crocker, den amerikanske ambassadør i Irak, til den daværende irakiske premierminister Nouri al-Maliki.

- Mosul-dæmningen, den største dæmning i Irak, blev bygget på et fundament af opløseligt jord, der løbende bliver opløst, hvilket resulterer i dannelsen af ​​hulrum under jorden, som kan medføre, at dæmningen fejler, står der blandt andet i brevet ifølge ABC News.

Familie fra Taastrup sidder fast i Nordirak  

Annonce:

Problemet fra 2007 er nu igen blevet aktuelt, efter at gruppen Islamisk Stat (IS) har taget kontrollen med dæmningen, og dermed er fremtiden uvis for de mange indbyggere i den nærliggende millionby Mosul.

Kræver vedligeholdelse
Mens de færreste frygter, at IS kan finde på bevidst at sprænge dæmningen i luften, da de kontrollerer området, som kan blive oversvømmet, er der en frygt for, at de ikke vil lade teknikerne arbejde på dæmningen, hvor de igennem de seneste 30 år har formået at vedligeholde dæmningen og lappe de huller, der er kommet.

- Hvis IS virkelig har kontrol over dæmningen, vil de så lytte til teknikerne, der har arbejdet der i årtier, og som forstår behovet for den konstante udfyldning med cement? Og så er der det her store spørgsmål: Hvis de ikke kan eller vil udfylde hullerne, hvor lang tid vil dæmningen så holde?, lyder det fra en amerikansk embedsmand over for ABC News.

Irak forsyner kurdere i nord med ammunition  

Annonce:

Hvis dæmningen svigter, kan det ifølge amerikanske beregninger medføre en 20 meter høj flodbølge, som kan koste op mod 500.000 menneskeliv i den tæt befolkede Mosul, hvor der bor 1,5 millioner mennesker.

Et sammenbrud for dæmningen kan desuden have konsekvenser så langt som til Bagdad, som ligger over 300 kilometer væk, selvom ødelæggelserne der dog vil være langt fra lige så store på grund af den store afstand.

Strøm og vand til millioner
En mere aktuel frygt ved IS' overtagelse af dæmningen er desuden, at de har magten over vand- og strømforsyninger til blandt andet byen Mosul, som er dybt afhængige af dæmningen, som stod færdig i 1986.

USA bomber igen i Irak  

Ifølge amerikanske efterretningstjenester er det muligt, at IS vil lade teknikerne fortsætte arbejdet på dæmningen, men der er samtidig forlydender om, at de flygtede fra dæmningen, da IS angreb, og det kan derfor være problematisk at fastholde vedligeholdelsen.

Amerikanske bombefly indledte fredag angreb på de islamiske oprørsstyrker i Irak. (Foto: AP)
Amerikanske bombefly indledte fredag angreb på de islamiske oprørsstyrker i Irak. (Foto: AP)
 

Annonce:

Hvis ikke dæmningen bliver vedligeholdt, frygter amerikanerne, at det er et spørgsmål om uger og ikke måneder, før dæmningen giver efter for de voldsomme vandmasser.

- Risikoen for en katastrofe kan ikke blive udelukket, og det burde give anledning til store bekymringer for alle involverede parter, lyder det fra en amerikansk embedsmand.

CNN: 45 krigere dræbt af bomber i Irak  

USA er blevet mere og mere involveret i konflikten i Irak, hvor IS forsøger at tage kontrollen med landet for at oprette en islamisk stat. Fredag begyndte amerikanske bombefly således også at bombe mål i landet, mens USA samtidig nedkastede nødhjælpsforsyninger til de mange irakere, der er på flugt fra de islamiske oprørere.

På billedet herunder ses et U.S. Air Force C-17 Globemaster III-fly lastet med indpakkede vandflasker. De skal kastes ned over Sinjar-området i Iraq som led i den humanitære indsats overfor civile. (Foto:AP)

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: