Danmark i toppen af jihadist-liste

Ny opgørelse: Danske islamist-krigere overrepræsenteret i Syrien

Propagandavideoen, hvor den amerikanske journalist James Foley henrettes, har skabt voldsom opmærksomhed om Islamisk Stat og er en del af bevægelsens strategi for at skræmme Vesten og samtidig rekruttere nye udenlandske krigere.
Propagandavideoen, hvor den amerikanske journalist James Foley henrettes, har skabt voldsom opmærksomhed om Islamisk Stat og er en del af bevægelsens strategi for at skræmme Vesten og samtidig rekruttere nye udenlandske krigere.

Siden offentliggørelsen af en propagandavideo for to uger siden, hvor den amerikanske journalist James Foley bliver halshugget af en tildækket jihadist med tydelig britisk accent, har fokus rettet sig på radikaliserede Syrienkrigere fra særligt Storbritannien.

Men opgøres antallet af Syrienkrigere fra vestlige lande i forhold til indbyggertallet, ligger Storbritannien 'kun' på en niendeplads - mens Danmark er helt i toppen. Mindst 100 danskere har tilsluttet sig kampene mod det syriske styre, og kombineret med Danmarks beskedne befolkningstal bliver det til en andenplads på listen.

Se også: Sunday Times: Foley-bøddel identificeret

Se også: Medier: Rapper i søgelyset efter Foley-henrettelse

Kun fra Belgien er der i forhold til indbyggertallet strømmet flere jihadister til den syriske krigsskueplads - 250 personer.

Det er nyhedsmagasinet The Economist, der har publiceret listen over de tilrejsende jihadisters oprindelseslande, og informationerne er baseret på tal fra bl.a. Eurostat og den New York-baserede sikkerheds- og efterretningsorganisation The Soufan Group.

Se hele listen fra The Economist her.

Syrien- og Mellemøst-kender Naser Khader finder Danmarks rangering stærkt bekymrende, men kan ikke pege på en entydig grund til, at vi ligger så højt.

- Det kan være vores meget liberale lovgivning på området. Det er jo stadigvæk ikke ulovligt at tage derned, og ingen er blevet retsforfulgt for det. Islamisterne i Danmark er stærkt organiserede. Hizb ut-Tahrir i Danmark vurderes for eksempel til at være næst stærkest i Europa efter England. Og flere af dem, der tager til Syrien, er startet hos Hizb ut-Tahrir og er så senere blevet yderligere radikaliseret.

Se også: IS organiserer sig i Danmark

Se også: Eks-gidsler: Foley fik ofte pisk og tæv

- Der er også nogle, som kobler det med Muhammed-tegningerne og islamofobi i Danmark. Men det er min opfattelse, at dem, der tager derned, er meget ideologiske og aktivt vælger det, og at det ikke hænger sammen med, at de er blevet diskrimineret, ikke kan få praktikpladser eller bliver afvist ved diskotekerne, siger Naser Khader og nævner usikkerhed om tallene som endnu en mulighed:

- Et andet bud kan være, at det er, fordi Danmark er gode til at registrere, hvem der tager derned, og er ærlige om det. Jeg tror for eksempel ikke på de svenske tal. Jeg tror, der er mange flere svenskere i Syrien og Irak. Men de er så politisk korrekte, så det ville ikke undre mig, hvis virkeligheden ser anderledes ud, siger Naser Khader.

Ifølge de officielle tal har kun 30 personer fra Sverige tilsluttet sig islamisternes krig i Syrien.

I Danmark vurderer Politiets Efterretningstjeneste (PET), at over 100 danskere er rejst til Syrien, det uofficielle tal er dog på 130 danskere. Heraf er mindst 15 personer blevet dræbt.

Se også: Forhøjet terrortrussel i Storbritannien, men ikke i Danmark

Se også: Forhøjet terrortrussel i Storbritannien, men ikke i Danmark Se også: Islamisk Stat brugte vandtortur mod gidsler i Syrien

De udenlandske krigere i Syrien og Irak betragtes som den største sikkerhedstrussel mod Europa, fordi det frygtes, at hjemvendte islamister, der har kæmpet for især Islamisk Stat, har evnerne og viljen til at begå voldsomme terrorangreb. 

Ifølge The Soufan Group havde op mod 12.000 udenlandske krigere i slutningen af maj sluttet sig til kampene i Syrien, heraf omkring 3000 fra Vesten. Tallet antages at være langt højere i dag, fordi Islamisk Stat efter udråbelsen af deres kalifat 29. juni har heft held til at føre en storstilet propagandakampagne og derigenne rekrutteret yderligere tusinder af kampklare islamister med europæiske pas.

1 af 3 Hamza Hallak er en af de danskere, der er taget i krig i Syrien. Han kæmper nu under fanerne for den brutale terrorbevægelse Islamisk Stat, som har udråbt et kalifat i store dele af Syrien og Irak. Privatfoto
2 af 3 Ahmed Hallak blev i en alder af bare 19 år dræbt i den syriske konflikt, hvor han ligesom sin storebror Hamza kæmpede for Islamisk Stat. De tog brødre har libanesiske rødder og er vokset op i Viby uden for Aarhus. Privatfoto
3 af 3 Propagandavideoen, hvor den amerikanske journalist James Foley henrettes, har skabt voldsom opmærksomhed om Islamisk Stat og er en del af bevægelsens strategi for at skræmme Vesten og samtidig rekruttere nye udenlandske krigere.