Amnesty: Islamisk stat har omdannet Nordirak til 'bloddryppende slagtehus'

Nye beviser på etnisk udrensning ser dagens lys i Irak

Uhyggelige scener som denne er virkeligheden for uskyldige civile i det nordlige Irak, hvor Islamisk Stat er i fuld gang med et folkemord på alle, de finder 'vantro'.
Uhyggelige scener som denne er virkeligheden for uskyldige civile i det nordlige Irak, hvor Islamisk Stat er i fuld gang med et folkemord på alle, de finder 'vantro'.

Den Islamiske Stat (IS) har omdannet det nordlige Irak til et 'bloddryppende slagtehus'. Amnesty International har indsamlet grusomme vidnesbyrd, som dokumenterer, at terrorgruppen står bag massakrer og udrensning af forskellige etniske og religiøse mindretal i området. Amnesty International frygter, at udsatte minoriteter som kristne assyrer, ezidier, turkmenere og andre mindre folkeslag bliver udslettet ved bortførelser og summariske henrettelser, som Amnesty kalder en historisk forbrydelse mod menneskeheden.

Amnesty International har samlet hundredvis af vidnesbyrd fra området, hvor drenge og mænd ned til 12 år bliver henrettet, mens kvinder og piger bliver bortført. Et øjenvidne beretter:

- De førte os mænd og drenge mod bjerget - omkring 15 minutters gang væk fra landsbyen. Vi stoppede et sted, hvor der var et stort hul. Vi stod på kanten af hullet, og de åbnede ild. Nogle prøvede at løbe væk. Jeg lod mig falde ned i hullet, og flere faldt ovenpå mig. Jeg lå helt stille. Efter skydningen fortsatte, hørte jeg kun spredte skud. Folk som stadig var levende blev henrettet, fortæller Fawas Safel Ammo, som var en af de overlevende efter Qiniyeh-massakren.

- Efter de gik - jeg ved ikke, hvor lang tid der forløb præcist - slap jeg væk med min ven Ezzedin Amin, fortsætter øjenvidneberetningen.

Se også: Vidne fra dødens bjerg: 'Forældre giver børnene blod at drikke'

En anden overlevende ved navn Salem overlevede en næsten identisk massakre i et område kaldet Kocho. Han husker især skrigene fra de andre, som var blevet såret, og skreg deres smerte ud:

- Nogen kunne ikke bevæge sig og kunne ikke komme væk. De lå der i smerte og ventede bare på at dø. De døde en forfærdelig død. Jeg slæbte mig selv væk og blev reddet af en muslimsk nabo, der risikerede sit liv for at redde mig. I 12 dage bragte han mig mad og vand hver nat.  Jeg kunne ikke gå og troede, at det ville være slut, men endte med at slippe væk på et æsel, siger Salem til Amnesty.

Se også: Børn reddet fra rædsels-bjerg

I hundredvis af kvinder og børn bliver stadig holdt fanget af IS, efter de blev bortført ved Kocho i Nordirak 15. august. De bliver holdt fanget i byen Tal Afar, hvor også hundred-, måske tusindvis, af bortførte ezidier bliver tilbageholdt. Deres skæbne er fortsat uvis. Situationen får seniorrådgiver i Amnesty Donatella Rovera, som i øjeblikket er i det uroplagede Nordirak, til at forsøge at råbe det internationale samfund op.

Se også: Vidner: ISIS truer med at henrette 300 familier

- Den Islamiske Stat udfører ubeskrivelige forbrydelser og har omdannet landområderne i Sinjar-regionen til bloddryppende 'killing fields' (slagtehuse, red.) i deres brutale kampagne for at udslette ethvert spor af ikke-arabere og ikke-sunni-muslimer, skriver hun på Amnestys engelske hjemmeside.