Ekspert om våbenhvile i Ukraine: Det tegner positivt

Rusland og Ukraine er uenige om, hvorvidt Rusland rent faktisk deltager i kampene i det østlige Ukraine

Der kan være lagt op til en pause i kampene i det østlige Ukraine, selvom Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, i øjeblikket dyster i et politisk spil på højeste niveau.

Det vurderer Søren Riishøj, der er Ukraine-ekspert og lektor ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet.

Onsdag formiddag meddelte Ukraine, at de to lande var blevet enige om en våbenhvile i Donbass-regionen i det østlige Ukraine, hvor de vigtige byer Donetsk og Lugansk ligger. Det kom efter en telefonsamtale mellem Porosjenko og Putin.

Se også: Stor forvirring: Våbenhvile eller ej?

Der gik dog kun få minutter, før Rusland afviste at have indgået en våbenhvile, da Rusland ikke anerkender at være en del af konflikten.

- Taktisk vil russerne ikke være en del af våbenhvilen, fordi de benægter at være til stede i Ukraine. Omvendt anerkender Ukraine ikke separatisterne, fordi ukrainerne mener, at russerne er til stede i Ukraine, siger Søren Riishøj.

- Så det er et spil om ikke at tabe ansigt, siger han.

Søren Riishøj vurderer, at der trods uenigheder om de faktiske forhold i konflikten kan være lagt op til en pause i kamphandlingerne.

- Det positive scenarie er, at der er en våbenhvile, men at parterne så skændes om de diplomatiske formularer. Det negative scenarie er så selvfølgelig, at der slet ikke er en våbenhvile, siger Søren Riishøj.

- Det er så et spil, som, vi må se, hvordan udvikler sig, siger han.

Såfremt våbenhvilen ender med at træde i kraft, er det umiddelbart et mindre nederlag for Ukraine, da der deri kan ligge en erkendelse af, at landet ikke kan vinde krigen ved at bruge våbenmagt.

- Rusland og separatisterne står stærkere på slagmarken, men Porosjenko har måske erkendt, at man måske ikke kan erobre Lugansk og Donetsk, siger Søren Riishøj.

- Det er selvfølgelig et nederlag i forhold til de udtalelser, der kom fra Kijev for et par uger siden, hvor man proklamerede, at man kunne vinde de to byer, siger han.