Hizb ut-Tahrir vil ikke tale om IS' grusomheder

Hizb ut-Tahrirs talsmand Junes Kock siger, han ikke har tillid til vestlige medier

Det er ikke mere end et par dage siden, talsmand for Hizb ut-Tharir, Junes Kock, i en video fordømte den danske indsats i Irak, fordi Danmark har sendt et transportfly til regionen, som kæmper mod ultra-ekstremisterne fra Islamiske Stat. Nu vil han ikke kommentere på, om bevægelsen støtter IS. (Foto: Hizb ut-Tahrir)

Yderligtgående islamister i Danmark plejer ikke at blive ordknappe, når talen falder på situationen i Mellemøsten.

Men når Hizb ut-Tahrir skal forholde sig til drabet på den amerikanske journalist Steven Sotloff og det massemord, som den Islamiske Stat (IS) i øjeblikket udruller i Syrien og det nordlige Irak, så ønsker de ikke at snakke.

- Det vil vi af principielle årsager ikke kommentere. Vi har ikke tillid til, at de vestlige medier formår at formidle vores svar på en nuanceret måde, siger talsmanden Junes Kock.

Det er ellers ikke mere end et par dage siden, at den rødskæggede talsmand hellere end gerne ville snakke om situationen i Irak.

På en YouTube-optagelse fordømte han og Hizb ut-Tahrir den danske indsats i Irak og kaldte de danske politikere løgnagtige, fordi de har sendt et transportfly til regionen for at flyve nødhjælp og muligvis våben til kurderne, som kæmper mod ultra-ekstremisterne fra Islamiske Stat (IS).

- De kommer ikke med hjælp. De kommer med elendighed. Det er det eneste, de nogensinde vil komme med, siger talsmanden på optagelsen, som er lavet i Mjølner-parken på Nørrebro.

- Men kan du ikke svare på, om I tager afstand fra halshugningen af den amerikanske journalist?

- Nej, og heller ikke det modsatte. Og det er fordi, at det hele er en del af et større billede, slår Junes Kock fast over for Ekstra Bladet.

Steven Sotloff. (Foto: Scanpix) Krig & katastrofer - 3. sep. 2014 - kl. 10:45 USA bekræfter: Henrettelsen er ægte

Se også: Holdt hemmeligt: Halshugget gidsel var jøde

Længere vestpå har myndighedernes søgelys længe været rettet mod moskeen på Grimhøjvej i Aarhus.

Her fortalte politiet omkring nytår, at 22 ud af 29 kendte Syrien-krigere fra Aarhus havde haft deres gang i moskeen, men det tal kan talsmanden fra moskeen, Fadi Abdallah, slet ikke genkende.

- Jamen, vi har ikke set beviser for det. Vi kan ikke genkende det antal, som der bliver nævnt i medierne. Vi har ikke savnet så mange personer i vores moske, så det er medie-propaganda.

Se også: Halshugning: David kan være den næste

Se også: DF: IS er umennesker der skal bekæmpes

Det bloddryppende kalifat, som den Islamisk Stat lige nu er ved at etablere i Irak og Syrien, tager talsmanden og moskeen afstand fra, fortæller han. Men det er to skridt frem og ét tilbage.

- Vi føler os ikke forpligtet til at kommentere Islamisk Stat. Tidligere hørte vi også, at Irak havde kemiske våben, og atomvåben og var en trussel mod verdenssamfundet. Så styrtede man regeringen, dræbte Saddam Hussein og hundredtusindvis af uskyldige, og så viser det sig ikke at være rigtigt. Vi vil ikke give vores mening til kende, før vi er sikre på fakta, siger Fadi Abdallah.

- Men støtter I den Islamiske Stat, som I var citeret for forleden dag?

- Nej, overhovedet ikke. Vi tager afstand fra vold og drab på civile og uskyldige. Islam går ikke ind for at dræbe uskyldige eller mishandle fanger. Derfor støtter vi ikke nogle, som gør sådan noget, siger han.

Khader: De siger ikke deres mening offentligt

Khader: De siger ikke deres mening offentligt

Et islamisk kalifat styret af en religiøs leder og regeret efter de strenge sharia love. Det er målet for både Islamisk Stat, Hizb ut-Tahrir og ekstremistiske imamer i Danmark. Det vurderer samfundsdebattør og mellemøstekspert Naser Khader.

- Hizb ut-Tahrir har lært at navigere i den danske offentlighed og medieverden. Derfor siger de ikke deres mening offentligt. Omvendt kan man se, at de har svært ved at tage afstand fra Islamisk Stat (IS), og det siger jo også en del.

Naser Khader bider mærke i, at mange af de kendte danske islamister og Syrienkrigere for en stor dels vedkommende har trådt deres ekstremistiske barnesko i Hizb ut-Tahrir.

- I sidste ende er kalifatet målet for både IS, Hizb ut-Tahrir og de ekstremistiske imamer. Der er ikke den store forskel på den stat, som de alle ønsker sig i den sidste ende, vurderer Naser Khader.

Islamisk Stat

Islamisk Stat

Den sunnimuslimske oprørsmilits Islamisk Stat (IS) indledte i juni sin fremmarch i det nordlige og vestlige Irak.

Det vides ikke, hvor stor en styrke IS har, men det menes at være tusindvis af militante fundamentalister.

Al-Qaeda har erklæret, at bevægelsen ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at være for voldelig og for at bestå af ’frafaldne’ eller ’hedninge’.

USA har gennemført flere luftangreb mod IS-styrker, for blandt andet at beskytte kurderne i det nordlige Irak.

19. august lagde IS en videooptagelse på internettet, hvor den amerikanske journalist James Foley får halsen skåret over.

Beskeden til USA var, at det var hævn for bombeangrebene. Hvis ikke de stoppede, ville endnu et amerikansk gidsel, journalisten Steven Sotloff, blive henrettet.

Tirsdag gjorde de alvor af truslen, da endnu en video, der viser halshugningen af Steven Sotloff, blev offentliggjort.