Ekspert: IS kan ikke bare udslettes

Terrorgruppen IS bliver ved med at chokere omverdenen med deres grusomheder, men de kan ikke bare udryddes, mener en dansk ekspert

IS med Abu Bakr al-Bagdadi i front kan ikke bare udryddes, siger dansk ekspert. (Foto: AP).
IS med Abu Bakr al-Bagdadi i front kan ikke bare udryddes, siger dansk ekspert. (Foto: AP).

Vicepræsident Joe Biden var i går ude og sige, at USA vil 'følge IS helt til helvedes porte.'

Helt så langt tror en dansk ekspert dog ikke, at de amerikanske styrker vil følge terrorgruppen, der angiveligt har henrettet to amerikanske statsborgere.

- USA sender et klart signal om, at IS er en hovedmodstander, som de rent faktisk vil bruge nogle ressourcer på at bekæmpe,siger Peter Kim Laustsen, der er fungerende Chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.

Krig & katastrofer - 4. sep. 2014 - kl. 09:38 TV: 'Vi vil jagte IS til helvedes porte'

I sidste uge fik Obama en del hug på den hjemlige front, fordi han sagde, der ikke var nogen strategi mod IS.

Han er nu kommet på banen og sagde i går, at 'retfærdigheden ville ske fyldest.' - dog uden at komme nærmere, præcis hvordan.

- Det er svært at have en strategi over for nogle, der er så hensynsløse som IS. De er jo ligeglade med døden, siger eksperten.

Kan vi ikke bare udslette dem? Lød røster i det kritiske bagland, men helt så enkelt er det i følge den danske ekspert ikke.

- Hvis man skal sammenligne med Taliban i gamle dage, så var de interesserede i den politiske magt. Problemet med IS er, at de ikke søger nogen form for international anerkendelse. De er ikke til at forhandle med. De er fuldstændig kompromisløse, siger Peter Kim Laustsen.

Ingen politisk løsning

Den eneste løsning, der findes overfor IS, er i sidste ende nok med våben i hånden, forklarer han.

- Det tyder ikke på, at der findes en politisk løsning.

I denne uge prøver den britiske premierminister David Cameron og præsident Obama under Nato-topmødet at skabe en bred koalition mod IS.

Den danske ekspert tvivler på, at Nato som helhed går ind i kampen mod terrorgruppen.

I følge Peter Kim Laustsen kommer samarbejdet nok til at bestå at velkendte samarbejdspartnere.

- Det er 'the usual suspects: Danmark, Storbritannien i første omgang. Man kunne også forestille, at Frankrig, Holland og Belgien vil byde ind. Tyskland har jo allerede meddelt, at de vil støtte.

Uanset hvad der sker, så forsikrer eksperten dog, at der ikke vil blive indsat amerikanske kamptropper i en offensiv mod IS i Irak.

- Det kommer ikke til at ske, og vi ser heller ikke danske kamptropper på irakisk jord, lyder vurderingen.

I vil USA og eventuelle samarbejdspartnere fortsætte med at bistå de irakiske og kurdiske styrker med luftstøtte, våben, transport og måske også efterretninger.

- Alt andet end kampen på jorden, siger Peter Kim Laustsen.