MH370-familier udsat for politivold

Pårørende til passagerer på det forsvundne fly MH370 bliver mishandlet af kinesisk politi

Pårørende til passagerne i det forsvundne fly MH370 er blevet mishandlet af kinesisk politi, fordi de leder efter svar på, hvad der er sket med flyet. (Foto: AP)
Pårørende til passagerne i det forsvundne fly MH370 er blevet mishandlet af kinesisk politi, fordi de leder efter svar på, hvad der er sket med flyet. (Foto: AP)

Familiemedlemmer til passagerne på Malaysia Airlines fly MH370, der forsvandt under flyvningen mellem Kuala Lumpar og Beijing i marts i år, søger her et halvt år efter stadig efter svar.

Nu beretter flere af de pårørende samtidig, at deres søgen efter sandheden har ført til krænkende handlinger fra det kinesiske politi. Det skriver Reuters.

Flere familier fortæller, at de får en yderst hårdhændet behandling, når de forsøger at lægge pres på Kina og Malaysia for at få svar på, hvad der skete med flyet.

- I begyndelsen beskyttede politiet i Beijing os, men deres holdning har ændret sig fuldstændigt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de gør det. Jeg er virkelig skuffet, siger 38-årige Cheng Liping til Reuters. Hendes mand var om bord på MH370.

Skader på kroppen
Det kinesiske politi har mishandlet mindst tre pårørende, hvis børn var om bord på flyet, da det forulykkede, beretter Reuters. I et tilfælde måtte en 50-årig kvinde behandles på sygehuset i tre dage.

- Jeg mødte hende på sygehuset. Jeg kunne se skaderne på hendes hud og krop. Politiet opfører sig meget ekstrem. Det er forkert at behandle os på den måde, siger 64-årige Zhang Yongli, hvis datter var om bord på flyet.

Nogle familier mener også, at deres hjem er overvåget af de kinesiske myndigheder. Andre hævder, at politiet har tilbageholdt dem i op til 24 timer, når de har forsøgt at få svar. Tilbageholdelsen er sket på et kontor i en forstad til Beijing, hvor de pårørende kan henvende sig for at få oplysninger om det forsvundne fly.

Det kinesiske politi har dog valgt at bruge dele af loven som argumentation for tilbageholdelsen, herunder en lov, der forbyder store skarer af mennesker.

Børn og voksne tilbageholdt
Det er ikke kun voksne familiemedlemmer, der er blevet tilbageholdt. Børn, der har været med på kontoret, er også blevet tilbageholdt, skriver Reuters.

I mindst to tilfælde er politiet gået ind i familiers hjem og anholdt dem uden grund. Og det selv om de pårørende ikke ønsker andet end svar.

- På en måde kan jeg godt forstå, hvorfor politiet gør det, siger 26-årige Liu Wanyi, hvis mand var på flyet, til Reuters. 

- De er jo vant til at have med farlige mennesker at gøre. Men vi er ikke ude på at hænge regeringen ud på nogen måde, siger hun.

Passagerfly MH370 forsvandt 8. marts efter afgangen fra Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. 239 passagerer samt besætning var om bord på flyet, heraf var totredjedele af passagererne kinesiske.

Efterforskere mener, at flyet styrtede ned i Det Indiske Ocean, men ingen har endnu givet klare svar på, hvad der præcist er sket.