International styrke begik voldtægter i Somalia

Udsatte og sårbare kvinder blev overfaldet og presset til sex af soldater fra Den Afrikanske Union.

Soldater fra Den Afrikanske Union, der var på en mission finansieret af det internationale samfund i det krigshærgede og forarmende Somalia, har begået gruppevoldtægter af kvinder og piger helt ned til 12 år og givet mad i bytte for sex.

Det siger menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

- Nogle af kvinderne, der blev udsat for voldtægt, siger, at soldaterne gav dem mad og penge bagefter i et forsøg på at få volden til at tage sig ud som købesex, skriver HRW.

De 22.000 soldater i styrken Amison kommer fra seks forskellige lande og har siden 2007 kæmpet sammen med regeringssoldater mod Shebab-oprørere med forbindelser til al Qaeda.

De udsatte og sårbare kvinder, som skulle beskyttes, kom overvejende fra en flygtningelejr i hovedstaden Mogadishu.

Amison-styrken får penge fra FN, EU, USA og Storbritannien.

- AU-soldater har benyttet sig af en række forskellige taktikker, hvor de blandt andet har brugt humanitær hjælp til at afpresse sårbare kvinder og piger til seksuelle aktiviteter, hedder det i rapporten, som er baseret på vidneudsagn fra 21 kvinder og piger.

- Soldater har også voldtaget eller begået seksuelle overgreb mod kvinder, der kom for at hente vand eller søgte lægehjælp på Amison-styrkens baser.

Talsmænd for ledelsen af Amison-styrken siger, at der er tale om "isolerede episoder," og de kalder rapporten "uafbalanceret og uretfærdig."

- Alle beskyldninger vil blive undersøgt, og der vil blive truffet passende foranstaltninger, siger en talsmand for styrken, Eloi Yao.

Forholdene i Somalia er nogle steder desperate. I nogle områder er der ekstrem sult og tørke - tre år efter en hungersnød kostede over en kvart million mennesker livet. I sidste uge sagde FN, at over en million mennesker i landet er i en kritisk eller alarmerende nødsituation.