Angreb på IS rykker tættere på

Den seneste halshugning af et gidsel understreger det akutte behov for at stoppe den islamistiske gruppe

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Flere nationer er parate til at angribe den islamistiske gruppe IS i Irak og Syrien.

Det oplyser den amerikanske regering ifølge Sky News inden mandagens møde i Paris.

Ifølge USA har flere lande i Mellemøsten givet tilsagn om, at de vil tilslutte sig luftangreb mod IS, og Australien har allerede besluttet at sende fly og personel til regionen.

Det internationale samfund er rykket tættere sammen, efter IS lørdag offentliggjorde endnu en video med en halshugning af den bortførte nødhjælpsarbejder David Haines.

På videoen truer IS også med at dræbe et andet gidsel, Alan Henning, som arbejdede som frivillig hjælpearbejder.

Drabet på det britiske gidsel har øget presset på David Cameron, men den britiske premierminister har ikke kommenteret en eventuel britisk deltagelse i luftangreb mod IS.

Se også: Ekspert: IS vil hellere halshugge end have løsepenge

Se også: Øjenvidne: Islamisk Stat henretter otte i Irak

Frankrig er mandag vært for mødet, hvor de 10 lande i kernekoalitionen, deriblandt Danmark, skal diskutere, hvordan man kan bekæmpe IS, hvis fremmarch i Irak bekymrer, og hvis barbariske metoder skaber rædsel verden over.

Siden USA på et Nato-topmøde i Wales for lidt over en uge siden inviterede ni lande med til at bekæmpe gruppen, er koalitionen vokset betydeligt.

- Vi har siden Nato-topmødet rejst rundt og forsøgt at få større opbakning i den islamiske verden. Og det er heldigvis lykkedes, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Ritzau.

Blandt de deltagende er Saudi-Arabien og flere andre mellemøstlige lande, som generelt oplever det største problem, hvad angår antal af jihadister, der tilslutter sig Islamisk Stat.

- Det er vigtigt, at de arabiske lande også indgår militært, lige som det er vigtigt at understrege, at der bliver behov for en række forskellige indsatser, hvor den militære kun er en.

- Vi skal have sat ind økonomisk og militært, vi skal have stoppet finansieringen, og vi skal have stoppet tilgangen af unge mennesker, siger udenrigsministeren.

I USA har IS' halshugning af først den amerikanske journalist James Foley for knap en måned siden og efterfølgende landsmanden Steven Sotloff vendt en generel tøven mod nye militære indgreb i Irak til et udbredt ønske om at handle.

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 (Foto: AP)