Nye uhyggelige tal: Så hurtigt spreder ebola sig

Over en kvart million mennesker kan være ramt af ebola ved udgangen af 2014

Her ses gummihandsker tørre i solen efter klinisk rensning. De bruges af udsendte læger og nødhjælpsarbejdere i Vestafrika, som hver dag kæmper med at få stoppet spredningen af den frygtede ebola-virus. (Foto: AP)
Her ses gummihandsker tørre i solen efter klinisk rensning. De bruges af udsendte læger og nødhjælpsarbejdere i Vestafrika, som hver dag kæmper med at få stoppet spredningen af den frygtede ebola-virus. (Foto: AP)

Verdens største ebola-udbrud spreder sig i et skræmmende tempo.

Mere end 4.784 mennesker er ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO blevet smittet under det vestafrikanske udbrud, og 2400 er døde af sygdommen i henholdsvis Guinea, Liberia, Nigeria, Sierra Leone og Senegal.

Fortsætter den dødbringende sygdom med at sprede sig, så kan det i værste fald betyde, at ikke mindre end 277.124 mennesker er smittet ved udgangen af 2014.

Det viser beregninger i en ny rapport fra det uafhængige ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

Se også: WHO: 20.000 ebola-tilfælde er ikke længere et højt tal

Professor: Realistisk beregning
Dansk professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet, Lars Østergaard, som har ansvaret, hvis et ebola-tilfælde bliver registreret i Jylland, har gennemgået rapporten for Ekstra Bladet.

- Er op mod 277.124 smittede et realistisk tal?

- Ja. Men først og fremmest er det jo svært at spå om fremtiden. Modellen er lavet ud fra den spredning af ebola, som man allerede har set, og det er jo en meget smitsom sygdom, der er smittekraftig som influenza. Nu smitter den dog ikke på samme måde som influenza, understreger Lars Østergaard.

- Men tallet er realistisk ud fra basen af den måde, som smitten har spredt sig på, med mindre man får gjort noget for at forhindre spredningen.

Udregningen i rapporten kan ret enkelt forklares:

- Hvis en person smitter mere end en, så får man en epidemi, siger Lars Østergaard.

Amerikansk nødhjælp til ebola-ramte lande i Vestafrika. (Foto: AP)
Amerikansk nødhjælp til ebola-ramte lande i Vestafrika. (Foto: AP)
 

Kan brede sig uden for Afrika
Adskillige både danske og udenlandske læger og eksperter er taget til Vestafrika i løbet af de seneste måneder for at få isoleret sygdommen. Der findes fortsat ingen godkendt kur mod ebola, ud over nogle få stærkt eksperimentelle. Derfor er den mest effektive kur fortsat at isolere de smittede og holde raske fra dem.

Men ser man på de nye tal, er der ingen tegn på, at sygdommen er på tilbagetog, tværtimod. Det skyldes blandt andet, at de regionale regeringer har svært ved at håndtere krisen.

- Hvad er konsekvenserne, hvis over en kvart million mennesker er smittede ved udgangen af 2014?

- De tilstande, som vi har set i de områder, vil jo indfinde sig i endnu større områder. Jo mere den får spredt sig, uden at blive stoppet, jo sværere bliver den at stoppe, siger Lars Østergaard og henviser til, at de ramte lande i forvejen er svækket af dårlig økonomi.

- Der vil også være en større risiko for, at sygdommen breder sig uden for Afrika, eksempelvis gennem rejsende.

Et skilt viser vejen til et offentligt hospital i Freetown i Sierra Leone. (Foto: AP)
Et skilt viser vejen til et offentligt hospital i Freetown i Sierra Leone. (Foto: AP)

Luftbåren er udelukket
Ebola, som dræber mindst 50 procent af sine ofre og ofte langt flere, smitter fortsat kun gennem kontakt med kropsvæsker som blod og opkast. En amerikansk doktor påpeger dog over for mediet CNN, at jo flere gange virusen spreder sig, desto større er sandsynligheden for, at den muterer og bliver mere effektiv.

- Dette er den største enkeltstående bekymring, jeg nogensinde har haft i min 40-årige offentlige sundhedskarriere, siger doktor Michael Osterholm fra University of Minnesota i USA.

Se også: USA sender massiv hjælp til Vestafrika i ebola-kamp

- Jeg kan ikke forestille mig noget i hele min karriere, og dette inkluderer HIV, som vil være mere ødelæggende for hele verden, end en luftbåren smitsom ebola-virus, siger han.

Sandsynligheden for at ebola pludselig muterer og bliver luftbåren er dog meget usandsynlig, forklarer den danske professor Lars Østergaard.

- Jeg tror ikke, at virusen vil ændre karakter fra at smitte gennem blod, som eksempelvis også leverbetændelse gør, til at smitte af luftveje. Sådan en forandring i en sådan en type virus har vi aldrig set før i verdenshistorien, siger han.

1 af 2 
2 af 2 Her ses gummihandsker tørre i solen efter klinisk rensning. De bruges af udsendte læger og nødhjælpsarbejdere i Vestafrika, som hver dag kæmper med at få stoppet spredningen af den frygtede ebola-virus. (Foto: AP)