Katastrofer fordriver langt flere folk end konflikter

En ny rapport viser, at antallet af folk, der må flygte på grund af naturkatastrofer, er stigende

Natur- og klimakatastrofer fordrev sidste år tre gange så mange mennesker fra deres hjem, som antallet af folk, der måtte flygte på grund af voldelige konflikter i verden.

Det viser en ny rapport fra Norges største humanitære organisation, Flyktingehjelpen.

Ifølge organisationen viser tallene, at der er kæmpe behov for at hjælpe personer, der er i fare for at måtte flygte på grund af klimaforandringer i deres hjemlande.

Se også: Midt i katastrofen: Naboer druknende for øjnene af os

Rapporten offentliggøres forud for et FN-topmøde i New York, hvor medlemslandene skal forsøge at skabe grobund for en global aftale om at bekæmpe klimaforandringer.

Ifølge rapporten fra Flyktningehjelpen flygtede 22 millioner mennesker i 2013 på grund af katastrofer forårsaget af naturen. Problemet er stigende, og antallet af folk, der må flytte eller flygte på grund af klimaforandringer, er fordoblet siden 1970'erne.

Se også: Lavine er værste Everest-ulykke nogensinde

- Det er et kraftigt signal til de af verdens ledere, der kommer til mødet, om at handle. Det vil kraftigt forværres, medmindre der bliver investeret flere penge i området, siger Jan Egeland, generalsekretær i Flyktningehjelpen.

- Vi skal gøre folk i Filippinerne, Tchad og Haiti lige gode til at modstå konsekvenserne af klimaforandringer, som vi er i Norge eller i mange dele af USA, siger han til AFP.

Tornadoen i Bangladesh for 25 år siden kostede 1300 dødsofre. (Foto: AP) Vagthund Vi skulle skamme os - en lille smule

Jan Egeland er tidligere vicegeneralsekretær i FN og direktør i Human Rights Watch.

Mere end 80 procent af de personer, der blev fordrevet sidste år på grund af naturkatastrofer, blev fordrevet i Asien. Alene i Filippinerne blev 5,8 millioner sidste år fordrevet på grund af naturens hærgen.