Annonce:
Annonce:

Avis: Ukraine har brugt klyngebomber mod separatister

Ifølge Human Rights Watch har både separatister og regeringsstyrker brugt omstridt våben på slagmarken

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Ukrainske regeringsstyrker har tilsyneladende brugt klyngebomber adskillige gange i forsøget på at nedkæmpe prorussiske separatister i den østlige del af landet, skriver The New York Times.

Brugen af den type bomber er omstridt, da det er vanskeligt at rette dem mod et specifikt militært mål. Dermed kommer civile i fare.

The New York Times baserer sine oplysninger på fysiske beviser og interview med vidner og ofre.

Klyngebomberne skulle være blevet brugt mod oprørere i byen Donetsk, hvor der normalt bor flere end en million mennesker.

Flere steder, hvor raketter ramte i byen 2. og 5. oktober, viser ifølge avisen klare tegn på, at klyngeammunition er blevet affyret fra positioner, der er styret af regeringshæren.

Ved to angreb blev mindst seks personer såret, mens en schweizisk Røde Kors-medarbejder mistede livet.

Annonce:

Hvis brugen af klyngebomber bliver bekræftet, kan det gøre forholdet mellem styret i Kijev og borgerne i Østukraine endnu mere anstrengt. I forvejen er mange østukrainere frustrerede over den ukrainske hærs strategi i kampen mod prorussiske separatister.

Rettighedsorganisationen Human Rights Watch berettede i en rapport mandag, at også separatisterne har benyttet sig af klyngebomber. Det har The New York Times i sin undersøgelse ikke kunnet bekræfte.

Human Rights Watch vurderer også, at regeringsstyrkerne har brugt klyngebomber i kampene. Organisationen understreger dog, at det er vanskeligt at fastslå med sikkerhed, hvem der står bag hvilke angreb.

- Det er chokerende at se, at et våben, som de fleste lande har forbudt, bruges i så stor udstrækning i Østukraine, siger Mark Hiznay, der er seniorforsker i organisationens våbenafdeling.

- Ukrainske myndigheder bør øjeblikkeligt forpligte sig til ikke at bruge klyngevåben og slutte sig til konventionen mod klyngebomber, lyder det.

114 lande har hidtil tilsluttet sig forbuddet mod at bruge klyngevåben, skriver nyhedsbureauet NTB. Ukraine er ikke blandt dem.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: