Annonce:
Annonce:

Dansk forsvar optrappes efter russisk aktivitet

Torsdags måtte Danmark sende fire fly på vingerne på grund af en stigende russisk aktivitet i luftrummet

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

I månedsvis har det russiske militær testet Natos luftforsvar inklusiv det danske. Så sent som fredag var danske F-16-fly på vingerne, fordi russiske fly nærmede sig dansk luftrum, hvilket var fjerde gang på en uge.

Det får nu Danmark til at styrke det såkaldte afvisningsberedskab, der skal sikre, at eksempelvis russiske fly ikke flyver ind i dansk luftrum, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til Berlingske.

- Vi skal tage den her situation alvorligt. Alvorligt i den forstand, at når vi nu ser et øget russisk aktivitets­niveau i dansk nærområde, skal vi være klar til at vise dem, at vi har vores fly på vingerne, når der er brug for det, siger han.

Almindeligvis har Danmark to F-16-fly stående 24 timer i døgnet til at forsvare dansk luftrum, men torsdag måtte man sende fire fly på vingerne på grund af den stigende russiske aktivitet.

Annonce:

Og mens landets politikere og andre politisk interesserede var samlet til folkemøde på Bornholm i juni i år, udførte russiske fly flere dyk i lav højde med retning mod øen, som var de lastet med missiler klar til angreb.

- Det er vigtigt, at vi kan håndtere den udvikling, vi ser i øjeblikket. I perioder som nu, hvor der er behov for et styrket beredskab, er vi klar til at skrue op. I de perioder, hvor aktiviteten er mindre, skruer vi ned igen, siger Nicolai Wammen til Berlingske.

Det er flyvevåbnets opgave at afvise fremmede fly, hvis de nærmer sig dansk luftrum. Forsvarsministeriet kan dog ikke oplyse, hvornår man sidst har været tvunget til at styrke afvisningsberedskabet.

I 2012 måtte F-16-fly på vingerne 21 gange, mens tallet i 2013 blev fordoblet til 42.

De første otte måneder af 2014 har forsvaret allerede været på vingerne 38 gange ifølge tal fra Forsvarskommandoen, skriver avisen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: