Islamisk Stat torturerede skolebørn med el-kabler

I månedsvis blev kurdiske børn tortureret med el-kabler af IS. Nu er de sidste 25 børnegidsler frigivet, og de har fortalt om deres uhyggelige oplevelser til Human Rights Watch

En rapport viser, at Islamisk Stat har tortureret adskillige kurdiske drenge, der blev holdt som gidsler sydøst fra Kobani (Foto: AP)
En rapport viser, at Islamisk Stat har tortureret adskillige kurdiske drenge, der blev holdt som gidsler sydøst fra Kobani (Foto: AP)

Fire kurdiske drenge har givet en detaljeret beskrivelse af deres oplevelser i Islamisk Stats fangeskab.

Sammen med omkring 150 kurdiske skolebørn blev de taget til fange d. 29 maj, men onsdag i sidste uge valgte IS at frigive de sidste 25 af gidslerne.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har interviewet fire af drengene, der fortæller, hvordan IS torturerede dem med el-kable og tvang dem til at se video af makabre halshugninger.

Det skriver Human Rights Watch i en pressemeddelse.

IS krævede, at drengene lærte koranen udenad og at de bad mindste tre gange. Hvis de ikke adlød, fik de tæsk.

- Dem som ikke adlød og tilpassede sig programmet blev tæsket. De tæskede os med slanger og tykke kabler med tråde. Nogle gange fandt de også bare på undskyldninger for at tæske os uden grund.

Se også: Børn er blevet et nyt våben for Islamisk Stat

Se også: Mor til to IS-brude taget af Islamisk Stat

- De syriske vagter var de værste og slog os mest, og da nogle af drengene forsøgte at undslippe, blev vi behandlet endnu værre, og vi blev alle straffet og fik mindre mad, fortæller en 16-årig dreng til Human Rights Watch.

Ifølge interviewpersonerne var det dem, hvis familier var tæt knyttet til den kurdiske milits, der blev behandlet dårligst.

- De fortalte dem, at de skulle aflevere adresserne på deres familier, fætre, onkler, og de sagde, at de ville tage til Kobani og finde deres familiemedlemmer og skære dem i stykker, forklarer en 15-årig dreng til Human Rights Watch.

Ifølge rapporten stoppede IS d. 29 maj op mod 250 kurdiske skolebørn, der var på vej hjem fra eksamen i Aleppo. Omkring 100 piger blev løsladt på stedet, mens drengene blev fragtet til en skole i Manbij - 55 kilometer sydvest fra Kobani.

Det var angiveligt her, at mishandlingen foregik.

- Beviset på, at IS har tortureret og misbrugt børn, understreger, hvorfor ingen bør støtte IS, siger speciel rådgiver for børns rettigheder i Human Rights Watch Fred Abrahams.

Det er fortsat uvist, hvorfor IS har valgt at løslader gidslerne.

Se også: Islamisk Stat myrder løs i irakisk provins

Se også: Dansk jihadist meldes dræbt ved Kobani

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen