Assad: Tillykke Aleppo

Den syriske præsident mener, at der med generobringen af Aleppo er blevet skrevet historie

Her Bashar al-Assad, lykønsker i en videoudtalelse syrerne med befrielsen af byen Aleppo. Video: AP

Syriens omstridte præsident, Bashar al-Assad, lykønsker i en videoudtalelse syrerne med "befrielsen" af byen Aleppo.

I videoen fortæller Bashar al-Assad, hvordan de sidste terrorister er blevet drevet ud af byen, og hvordan 'tillykke' ikke er et stort nok ord. Det skriver Independent.

Der er skrevet historie, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- I dag bliver der skrevet historie, og den bliver skrevet af alle syriske borgere. Det begyndte ikke i dag. Det begyndte for seks år siden, da krisen og krigen mod Syrien begyndte, siger han i videoen, der er lagt ud på præsidentkontorets profil på Twitter.

Aleppo i det nordlige Syrien har i fire år været delt mellem regeringen i vest og oprørsstyrker i øst. Men de seneste dage har den syriske regeringshær generobret stort set hele den østlige del.

Foto: RIA News
Foto: RIA News

Efter fire års kampe er byen bombet sønder og sammen, hvor både tøndebomber og kemiske våben er blevet brugt i kampene.

Evakueringen er i gang
Evakueringen af civile fra det sidste område af byen begyndte torsdag efter en våbenhvile blev aftalt onsdag aften. Omkring 200 forlod i første omgang byen i 17 busser, men på grund af det langsomme tempo kan det tage flere dage før alle 5.000 kan blive evakueret.

- Vi så kvinder, små børn og nogle mænd ombord på busserne. De var ikke fyldt op. Det foregik problemfrit og roligt, siger Elizabeth Hoff, WHO-repræsentant i Syrien, til nyhedsbureauet Reuters.

Selvom den første evakuering nu ifølge Independent har nået byen Idlib uden at blive beskudt, tager mange våbenhvilen med et gran salt, efter der under en tidligere evakuering blev skudt efter både nødhjælpsarbejdere og civile.

Det var nødhjælpsorganisationer, der tidligere forsøgte at evakuere 500 børn fra Aleppos ruiner. Men da de var klar til at tage af sted, blev busserne og ambulancerne ifølge BBC beskudt, og fire nødhjælpsarbejdere blev såret.

Det er endnu uklart, hvor mange der er tilbage i den østlige del af byen, men FN estimerer at der endnu befinder sig omkring 50.000 i det område. Independent skriver dog, at kritikere mener, at det antal er estimeret for højt.

Kampene på landjorden og luftangrebene har på nuværende tidspunkt dræbt hundredvis siden Assads styrker for alvor gik ind i kampen om at tage Aleppo tilbage for to uger siden.

Tidligere var Aleppo ellers en populær turistdestination i landet, men i dag en af verdens farligste byer at opholde sig i.

Uhyggelig forvandling
Senest er en række rystende billeder, der viser Aleppo før og efter, gået viralet. Her ses det tydeligt, hvordan byen har udviklet sig til at være fuld af liv og smukke bygninger, til at være helt ødelagt.

Se de to rystende konkrete eksempler på, hvordan byen har ændret sig.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Siden oprørsgrupper i 2012 gik ind i Aleppo, har byen og dens borgere nemlig gentagende gange været offer for tøndebomber, massedrab og fatale ødelæggelser i kampen om en af Syriens største metropoler.

Kampen om Aleppo synger på sidste vers, vurderer ekspert. Foto: AP Samfund Tøndebomber, likvideringer og nødråb: Forstå kampen om Aleppo

Både børn og kvinder er blevet dræbt i noget, der minder om likvideringer, forlød det tirsdag. Og desperate civile beboere tyr nu til sociale medier med råb om hjælp og for at sige et sidste farvel til dem, der måtte bekymre sig.

Se flere billeder herunder, hvor det tydeligt fremgår at byen er helt ødelagt:

 

 

Læs alt om den forfærdelige krise her:

I mere end fire år har Aleppo været i flammer. Læs dig gennem tidslinjen for at få mere information om konflikten. (Det kan tage et øjeblik, før tidslinjen viser sig).

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.