Australien: IS vil have kemiske våben

Australien: Islamisk Stat har anvendt klorgas og har mange teknikere med forstand på kemiske våben

Militante fra Islamisk Stat har anvendt klorgas som våben og rekrutterer veluddannede teknikere i et forsøg på at udvikle kemiske våben, siger Australiens udenrigsminister, Julie Bishop.

Den australske udenrigsminister, der har givet udtryk for sin bekymring i en tale til et internationalt forum med repræsentanter fra mange lande, advarer om, at fremvæksten af militante grupper som Islamisk stat udgør "en af de alvorligste sikkerhedstrusler, som vi står over for i dag."

- Den almindeligt udbredte opfattelse har været, at terrorister ikke er nået langt i deres forsøg på at anskaffe sig kemiske våben. Men Islamisk Stat har med anvendelsen af klorgas og med rekrutteringen af veluddannede og professionelle teknikere vist, at de er meget seriøse i bestræbelserne på at få udviklet kemiske våben, siger Bishop, hvis tale i The Australia Group i Perth er blevet offentliggjort på nettet.

- Det er meget sandsynligt, at Islamisk Stat mellem tusindvis af rekrutter har den tekniske ekspertise, som er nødvendig for at raffinere kemiske materialer og bygge kemiske våben, pointerer Bishop.

Hendes udtalelser kommer efter, at myndighederne hos Iraks kurdere har sagt, at de har beviser for, at Islamisk Stat brugte klorgas mod deres peshmerga-krigere i det nordlige Irak i januar.

Den kurdiske regions sikkerhedsråd siger, at peshmergaer har taget prøver af jord og tøj på et sted, hvor Islamisk Stat udførte et selvmordsangreb i det nordlige Irak.