Avis: USA sætter CIA og bevæbnede droner ind mod IS

Adskilt fra den overordnede militære indsats mod Islamisk Stat har USA lanceret hemmelig mission med droner

USA intensiverer nu jagten på Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Efterretningstjenesten CIA er sammen med specialstyrker fra det amerikanske militær involveret i en aktion med bevæbnede droner, der skal opspore og dræbe ledere af den ekstremistiske bevægelse i Syrien.

Det skriver Washington Post.

Anonyme regeringskilder siger til avisen, at det hemmelige program er adskilt fra USA's overordnede militære indsats mod Islamisk Stat.

Blandt dem, som det indtil nu er lykkedes at få ram på, er Junaid Hussain, en britisk jihadist og hacker, der ifølge Pentagon rekrutterede IS-sympatisører til at udføre angreb på egen hånd i den vestlige verden.

Flere medier skrev i sidste uge, at Hussain var blevet dræbt i et amerikansk droneangreb i Syrien, men den oplysning er endnu ikke blevet officielt bekræftet.

De unavngivne embedsfolk fortæller til Washington Post, at droneprogrammet foreløbig har resulteret i en håndfuld angreb.

At CIA's afdeling for bekæmpelse af terror (CTC) nu er inddraget sammen med en særlig enhed under militæret (JSOC) afspejler en 'stigende bekymring for spredningen af IS-krigere', skriver avisen.

CTC stod i spidsen for jagten på Osama bin Laden, og JSOC omfatter eliteenheden Navy Seal, der gennemførte drabsmissionen på al-Qaedas tidligere leder i 2011.

Den amerikanske brug af droner i mange af verdens brændpunkter debatteres heftigt af politikerne i Washington, og præsident Barack Obama ønsker, at CIA skal koncentrere sig om sin kerneopgave med at spionere og helt holde sig ude af paramilitære aktioner. Obama så helst, at kun Pentagon har noget at gøre med droneangreb.

Obamas partifælle og Demokraternes ledende medlem af Senatets efterretningsudvalg, senator Barbara Feinstein, er uenig. Hun er ikke overbevist om, at militæret kan stå for droneangrebene på samme 'diskrete og tålmodige' måde som CIA, har hun sagt.