Aylans far: Mine børn er et 'wake-up call' til verden

Familien til Ekstra Bladet: Hans børn betalte prisen for at verden skulle reagere

Det var en grådkvalt faster til Aylan, Ekstra Bladet talte med. Hør interviewet her. (Foto: Privat, AP / Indslag: Thea Pedersen)

Når du læser dette, har døgnet formentlig ført Abdullah Kurdi tilbage til det sted, hvor det hele startede. Til sit hjem, til Kobane, til Syrien. Til det sted, hvor han for ca. 3 år siden flygtede fra krig og IS' rædselsregime, og hvorfra hans kone og to drenge fulgte efter ham i september sidste år for at blive genforenet i Istanbul, Tyrkiet. 

Torsdag nat rejste Abdullah Kurdi nemlig retur fra det tilflugtssted, der kunne have banet vejen for et nyt og trygt liv til ham og familien, men som i stedet endte med det modsatte.

Strandtragedie: Dette var familiens drøm

'Abdoullah ønsker kun at dø'
Når Abdullah Kurdi efter alt at dømme i dag endelig har nået sin hjemby i Syrien, er det således ikke kun for at begrave sin familie - 3-årige Aylan, 5-årige Galip og hustruen Rehan.

- Han ønsker bare at dø. Det er derfor han tager tilbage. Han har ikke noget liv længere. Han har mistet alt.

Sådan beskriver Abdullah Kurdis søster, Tima Kurdi, i en telefonsamtale med Ekstra bladet torsdag nat dansk, sin brors tilstand.

Blot kort tid før at hele verden onsdag og i særdeleshed torsdag vågnede op til nyheden om Kurdis familietragedie, da ligene af Aylan, Galip og Rehan var skyllet op på en strand i Tyrkiet, havde søsteren selv fået overbragt nyheden fra en svigerinde i et alarmerende tidligt telefonopkald fra Istanbul. 

'Jeg tog min kone og mine børn i mine arme - men de var alle døde'

Så død nevø på nettet
Men det var først, da hendes mand tændte for computeren og billedet af hendes lille nevø på maven i vandkanten - tonede frem på skærmen, at hun rigtig forstod, hvad der var sket.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg skal beskrive det. Det er forfærdeligt. Det er hjerteskærende. Jeg vidste, det var ham. Og jeg var alligevel ikke sikker. Jeg var så forvirret, siger hun, der straks sendte billedet til sin svigerinde for at få den ulykkelige bekræftelse retur.

- Jeg kan ikke få det billede ud af hovedet. Jeg vil helst ikke se det billede af Aylan på stranden, forklarer hun og bryder ud i gråd.

Siden Aylans skæbne - med sin treårige krop liggende i vandkanten blev skreget ind i Europas stuer og hjerter som symbolet på den mest alvorlige flygtningekrise siden Anden Verdenskrig - er billedet gået verden rundt.

Fire anholdt efter treårigs druknedød i Tyrkiet

Børnene er prisen for at verden vågner
Og selvom det gør ondt, får Ekstra Bladet i samtalen med Aylans moster endelig vished for, at familien reelt ønsker at dele den treårige drengs historie med alle. Hvor barsk den end måtte være. Og se ud på et foto ikke mindst.

- Abdullah sagde til mig: Mine børn er et 'wake-up call' til verden. Jeg vil have, at hele verden skal se det. Jeg vil have, at verden skal hjælpe de andre flygtninge. Det er okay. Mine børn betaler prisen for, at alle andre kan se, hvad der sker, gengiver Tima Kurdi grædende en af samtalerne med sin bror.

Flere gange har hun talt med ham fra Tyrkiet, hvor han har ringet fra lånte telefoner, fordi han selv har mistet alle sine ejendele.

Desperat nødhjælpschef viser brutale fotos: Vågn op Europa!

Abdoullah: Hellere fire end tre kister
Torsdag levede historien om Aylans grusomme skæbne videre i billeder af Abdullahs sønderknuste ansigt foran lighuset i Mugla, hvor han tilså sine drenge og sin hustru. Her talte Tima Kurdi med ham for sidste gang, inden han forlod Tyrkiet - med intentionen om aldrig at vende tilbage.

Nu vil han begrave sin familie i deres hjemby Kobane, hvor søsteren frygter for hans liv.

- Og hvad så, hvis jeg bliver skudt? Så kan vi være fire i kisten i stedet for tre, gengiver Tima Kurdi broderens fortvivlede ord.

- Han sagde: Det er for sent nu. Det er for sent, jeg har mistet mine kære, græder hun.