Både Indien og Pakistan hævder at have nedskudt kampfly

Konflikt optrappes omkring Kashmir. Både Indien og Pakistan hævder at have nedskudt kampfly

Hvad er de i konflikt om, og hvor stor er risikoen for atomkrig? Konsulent ved Forsvarsakademiet, David Vestenskov, forklarer nærmere her. Producer: Martin Lorentsen

Spændingerne i den omstridte Kashmir-region mellem Indien og Pakistan fortsætter med at eskalere. Onsdag er to fly tilsyneladende skudt ned. Men der er modstridende meldinger om flyenes nationalitet og de nærmere omstændigheder.

Onsdag morgen dansk tid meddeler pakistansk militær, at det har skudt to indiske kampfly ned.

- PAF (luftvåbnet, red.) har skudt to indiske fly ned i pakistansk luftrum, skriver generalmajor Asif Ghafoor, der er militær talsmand, i et tweet.

Han tilføjer, at det ene fly styrtede ned i den pakistanske del af Kashmir, mens det andet styrtede ned på den indiske side.

Men Indiens militær hævder, at kun ét fly fra dets luftvåben er blevet skudt ned, og at dets pilot er 'meldt savnet i kamp'.

Indien tilføjer, at det har skudt et pakistansk kampfly ned.

En talsmand for Pakistans militær siger, at politiet har taget to indiske piloter til fange efter nedskydningen af de to indiske kampfly.

- Den ene indiske pilot tilbageholdes af politiet, mens den anden er indlagt på et hospital, siger talsmanden til nyhedsbureauet AP.

Meldingen om nedskydningerne kommer kort tid efter, at kampfly fra Pakistan angiveligt krænkede Indiens luftrum ved at flyve ind over den del af Kashmir, som Indien kontrollerer.

Tirsdag udførte Indien et luftangreb mod militante i Pakistan. Ifølge den indiske tv-kanal News 18 var målet for angrebet en gruppe militante, der mistænkes for at have dræbt 40 indiske soldater i Kashmir for nylig.

Indien og Pakistan administrerer hver deres del af Kashmir. Men begge lande gør krav på området og har udkæmpet to krige over det.

Indien beskylder Pakistan for at støtte militante grupper i den omstridte region. Pakistan afviser beskyldningen, men betegner militante grupper i Kashmir som frihedskæmpere.

En helikopter er styrtet ned ved Srinagar i Budgam-distriktet. Årsagen til styrtet er uklar. Foto: Tauseef Mustafa/AFP/Ritzau Scanpix
En helikopter er styrtet ned ved Srinagar i Budgam-distriktet. Årsagen til styrtet er uklar. Foto: Tauseef Mustafa/AFP/Ritzau Scanpix
 

Pakistans udenrigsministerium siger i en erklæring, at dets luftvåben angreb 'ikke militære mål'. Det fremgår også, at Pakistan 'ikke har intentioner om en optrapning'.

Få timer før meldingen om nedskydningen af to fly havde Pakistan meldt seks civile dræbt ved et morterangreb udført af Indiens militær.

Indbyggere på begge sider af grænsen siger, at der har været skudvekslinger mellem de to sider natten igennem. Hundredvis af landsbyboere er flygtet fra grænseområdet i den pakistanske del af Kashmir.