'Balkans slagter' amok i retten: Førte an i massakre

17-årige Nedzad overlevede på mirakuløs vis henrettelse. Nu bliver hans bøddel endeligt straffet

Dommeren beskriver Srebrenica-massakren i detaljer under dagens retsmøde. Video: AP

Med hænderne bundet bag ryggen gik den 17-årige Nedzad Avdic i juli 1995 en tur, han aldrig glemmer.

Sammen med adskillige muslimske medborgere blev den 17-årige dreng ført til skolens udgang - med udsigt til at blive endnu et offer for folkedrabet i Srebrenica, der kostede 8000 muslimske mænd og drenge livet.

- Jeg ville bare have, at det skulle gå hurtigt, fortalte den i dag 39-årige mand tilbage i 2015 på 20 årsdagen for massakren i Srebrenicia til AP.

Han erindrede, hvordan de serbiske soldater råbte 'Srebrenica var og vil altid være serbisk', mens skuddene dræbte de unge mænd en efter en.

Slagteren straffet
Kort fra henrettelsespladsen stod general Ratko Mladic. Balkans Slagter.

Slagteren er her onsdag formiddag blevet kendt skyldig i krigsforbrydelser ved ved krigsforbrydertribunalet i Haag.

Ifølge dommer Alphonse Orie førte Ratko Mladic "personligt" an i bombardementet af hovedstaden Sarajevo under krigen i Bosnien i 1992-1995. Mladic var ligeledes ansvarlig for forfølgelse, udryddelse og drab i flere bosniske byer, siger dommeren.

I dommen lyder det, at Ratko Mladic "bidrog betydeligt" til folkedrabet i Srebrenica i 1995, og han er således dømt skyldig i ti af 11 punkter. Blandt andet folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Samlet blev mere end 10.000 mennesker brutalt slagtet i Srebrenica og gennem den fire-årige belejring af Sarajevo under Ratko Mladic kommando.

Før hele dommen var læst op, blev den 74-årige krigsforbryder eskorteret fra retssalen. Det skete, da han gik verbalt amok i retten og overfusede dommer Alphonse Orie.

 Her forsøger Ratko Mladics forsvarer at få retssagen udsat. Da det blev afvist, skulle Ratko Mladic være gået amok. Video: AP


Ratko Mladic (yderst tv. m. hat) orkestrerede folkemordet i Srebrenicia. Foto: AP
Ratko Mladic (yderst tv. m. hat) orkestrerede folkemordet i Srebrenicia. Foto: AP

De jordiske rester af ofrene i Srebrenica bliver stadig fundet i skovene rundt om byen. Her en udgravning af en massegrav foretaget i juli 2007. Foto: AP
De jordiske rester af ofrene i Srebrenica bliver stadig fundet i skovene rundt om byen. Her en udgravning af en massegrav foretaget i juli 2007. Foto: AP

Nedzad Avedic var en af de heldige, der overlevede slagterens brutale aflivning af sine modstandere.

Han nåede at se flere af sine landsmænd ligge i en pøl af blod, før han selv stod foran soldaterne. I sidste sekund besluttede de sig for at køre ham og en gruppe andre unge mænd et andet sted hen i nærheden for at udføre henrettelsen der. Det blev mod soldaternes ønske redningen for den dengang 17-årige knægt.

I sin skræmmende beretning fortæller han, hvordan mændene herefter blev linet op på en række, og så hørte de lyden af skud.

Artiklen fortsætter under billederne...

Nedzad Avdic ved mindestenene for de 8000 dræbte. (Foto: AP)
Nedzad Avdic ved mindestenene for de 8000 dræbte. (Foto: AP)

Nedzad Avdic overlevede at blive skudt under massakren i 1995. (Foto: AP)
Nedzad Avdic overlevede at blive skudt under massakren i 1995. (Foto: AP)

Efterladt døende
En efter en faldt de sammen på stenene, men for Nedzac Advic var det ikke enden på det hele. Han kunne føle smerten fra skuddene - han var stadig i live. Sådan lå han i timevis.

- Jeg blødte og ventede på at dø, fortæller han.

Først, da bødlerne var kørt væk, og der blev stille, løftede han hovedet. Og sammen med den eneste anden overlevende i gruppen, fik han sneget sig derfra, inden den næste bil fyldt med dødsdømte mænd ankom til stedet.

Efter fire dage og en intens kamp for overlevelse nåede de to mænd til en lille muslimsk landsby. Nedzad Avdic besvimede, mens folk stimlede sammen om ham. Men han overlevede.

Skudhuller på det sted, hvor Nedzad Avdic skulle have været dræbt i 1995. Han overlevede mirakuløt (Foto: AP)
Skudhuller på det sted, hvor Nedzad Avdic skulle have været dræbt i 1995. Han overlevede mirakuløt (Foto: AP)

Slagteren levede i skjul
Efter krigens afslutning gik Ratko Mladic under jorden. I flere år levede han en skjult tilværelse og var i perioden verdens mest eftersøgte mand.

Med hjælp fra loyale støtter lykkedes det ham frem til 26. maj 2011 at holde sig skjult. I dag er Balkans Slagter en aldrende mand på 74.

Han har flere gange været ramt af hjerteproblemer og har forsøgt at få retssagen ved Den International Domstol i Haag droppet som følge af hans dårlige helbred.

Men Ratko Mladic og hans troppers forbrydelser mod menneskeheden er langt fra glemt.

I skovene omkring Srebrenica bliver der stadig fundet knogler, ligesom de 50.000 kvinder, der under krigen blev voldtaget, og de mere end en million mennesker der fik deres hjem og liv ødelagt, stadig mærker følgerne af den forfærdelige krig.

Nu er han endeligt blevet stillet til ansvar for sine forbrydelser, men han har besluttet at anke dommen.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere