Annonce:
Annonce:

Belgiens konge beklager DRCongos fortid som koloni

Kong Philippe beklager i brev til DRCongos præsident fortidens kolonitid, som "stadig smerter i dag"

Belgiens kong Philippe, der her ses sammen med dronning Mathilde, Belgiens kong Philippe udtrykker sin
Belgiens kong Philippe, der her ses sammen med dronning Mathilde, Belgiens kong Philippe udtrykker sin "dybeste beklagelse" over DRCongos fortid som belgisk koloni. Foto: Pool/Reuters
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Belgiens kong Philippe udtrykker sin 'dybeste beklagelse' over DRCongos fortid som belgisk koloni.

- Jeg ønsker at udtrykke min dybeste beklagelse for fortidens sår, som stadig smerter i dag ved den diskrimination, som stadig er i vore samfund, skriver Philippe i et brev til DRCongos præsident, Felix Tshisekedi, i anledning af 60-årsdagen for det afrikanske lands uafhængighed.

Det er første gang, Belgien udtrykker beklagelse over dets fortidige handlinger i DRCongo, som er Afrikas næststørste land.

Beklagelsen kommer efter udbredte uroligheder og demonstrationer i USA og mange andre lande mod racisme og politibrutalitet.

Protesterne, som også har været rettet mod kolonitiden og fortidens slaveri, blev udløst, da den sorte amerikaner George Floyd døde under en brutal anholdelse i byen Minneapolis.

DRCongo er med 84 millioner indbyggere et af Afrikas mest folkerige lande.

Annonce:

Landet var en belgisk koloni fra 1884 til 1960. Det blev uafhængigt som Belgisk Congo og ændrede navn til Zaire fra 1971 til 1997, hvor landets navn blev ændret til DRCongo.

Philippe blev konge i 2013, da hans far, kong Albert II, abdicerede i en alder af 79 år.

DRCongo er rigt på ressourcer, som gennem årtier er blevet udnyttet af andre lande, udenlandske selskaber, oprørsgrupper og kriminelle. Ligeså har borgerkrige forhindret landet i at udnytte sine store værdier.

I de seneste to årtier har Belgien gravet i fortidens overgreb i landet, som blev kaldt kong Leopold II's personlige koloni.

Historikere siger, at millioner af afrikanere i det, som nu er DRCongo, blev dræbt, lemlæstet eller døde af sygdomme i blandt andet gummiplantagerne.

Kong Philippe nævner i sit brev ikke kong Leopold II ved navn, men han siger, at 'der blev begået voldshandlinger og grusomheder', der belaster vores kollektive erindring.

Philippe siger, at han vil kæmpe mod alle former for racisme.

Annonce:

I de seneste uger er adskillige statuer af Leopold, som regerede fra 1865 til 1909, blevet overhældt med maling eller delvist ødelagt. En del institutioner har flyttet buster og statuer af den tidligere konge.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: