Berygtede jihadister dræbt i luftangreb

Pentagon bekræfter, at fransk bombemager er dræbt i Syrien, og fremtrædende IS-medlem er dræbt i Irak

To fremtrædende medlemmer af krigeriske islamistiske bevægelser er blevet dræbt i luftangreb i Irak og Syrien.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium tirsdag.

Kampfly fra den amerikanskledede koalition, der i nu over et år har bekæmpet Islamisk Stat i Irak og Syrien, angreb 10. september mål i byen Tal Afar i det nordlige Irak.

Under angrebet blev Abu Bakr al-Turkmani dræbt.

Han beskrives af Pentagon som et ledende medlem af Islamisk Stat (IS).

- Han var en administrativ emir i Isil (andet navn for IS, red.). Han var en del af al-Qaeda i Irak, før han sluttede sig til Isil og tæt knyttet til adskillige Isil-ledere i Irak, siger Pentagons pressetalsmand, Peter Cook.

En kilde i det amerikanske forsvar oplyser til nyhedsbureauet AFP, at den dræbte al-Turkmani var involveret i bevægelsens berygtede handel med kvinder og med til at bortføre piger og kvinder fra den religiøse yazidi-minoritet.

Yazidier er hverken arabere eller muslimer og anses af ekstremisterne i IS som vantro. I 2014 var yazidi-samfundet Irak udsat for massakrer, og tusindvis flygtede fra IS. Mange piger og kvinder blev taget som sexslaver af IS.

Ud over al-Turkmani bekræfter Pentagons pressetalsmand tidligere forlydender om, at en berygtet fransk jihadist og bombemager blev dræbt under et luftangreb i sommer.

David Drugeon mistede livet i forbindelse med, at kampfly angreb mål nær byen Aleppo i Syrien 5. juli.

Sidste år blev den dengang 24-årige franskmand rygtet dræbt af flere amerikanske medier, og 11. september i år rapporterede AFP, at Drugeon var dræbt i et luftangreb.

Drugeon, der blev ramt fra luften, mens han kørte i en bil, var medlem af den såkaldte Khorasan-gruppe, der er udsprunget af terrorbevægelsen al-Qaeda.

Khorasan-gruppen er ifølge Peter Cook kendt for at planlægge angreb mod mål i vestlige lande.

- Som sprængstofekspert trænede han andre ekstremister i Syrien og stræbte efter at planlægge angreb mod vestlige mål, siger Pentagons pressetalsmand.