Børn i Syriens hovedstad trues af epidemier og vandmangel

Ifølge Unicef er børnene i Damaskus de mest udsatte. De står i kø i timevis i frostgrader og venter på vand

Sygdomme spreder sig blandt krigsofrene i Syrien, og et meget stort antal børn er i fare for at blive angrebet af smitsomme, vandbårne sygdomme i hovedstaden Damaskus, hvor der næsten ikke har været noget rindende vand i to uger.

Det oplyser FN fredag.

- Det vækker dyb bekymring, at børn kan få smitsomme vandbårne sygdomme, fordi de drikker beskidt vand, siger Christophe Boulierac, talsmand for FN's børneorganisation, Unicef.

5,5 millioner mennesker i Damaskus har kun vand til lige at opretholde livet, og FN har flere gange i denne uge advaret om faren for udbrud af alvorlige sygdomsepidemier i den syriske hovedstad.

De to vigtigste vandkilder for indbyggerne i Damaskus er dalen Wadi Barada og vandløb i byen Ain-el-Fijah. Vandforsyningerne fra områderne er ifølge FN stoppet på grund af "overlagt sabotage."

FN siger ikke, hvem af de krigende parter der har skylden for sabotagen.

Den syriske hær og det iranskstøttede Hizbollah har tidligere bombarderet oprørere i områderne trods en landsomfattende våbenhvile.

Sent fredag eftermiddag kom meldinger om, at der er indgået våbenhvile i Wadi Barada.

Selv om der i nogle bydele er rindende vand nogle timer om dagen, er mange mennesker holdt op med at købe vand af gadesælgere, da der ikke er nogen garanti for vandets kvalitet, selv om det sælges til høje priser.

Jan Egeland, den humanitære FN-rådgiver i Syrien, sagde torsdag, at et overlagt angreb på vandforsyninger er en krigsforbrydelse.

Christophe Boulierac fra Unicef siger, at børnene i Damaskus er de mest udsatte.

- Ifølge vores nødhjælpsfolk må de fleste børn, som de har mødt, gå i mindst en halv time til den nærmeste moské eller til en offentlig vandpost for at få vand, siger han og tilføjer:

- Det tager børn op til to timer at stå i kø i frostgrader og vente på vand.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere