Bordtennis-familie trodser israelsk-palæstinensisk voldsbølge

Familien Dofesh tyer til en langt mere ufarlig form for kugler i konflikten mellem Israel og Palæstina, der blussede voldsomt op i efteråret 2015 og stadig er i gang

Se reportagen her

Midt i den voldsbølge, der er skyllet ind over Israel og Vestbredden de sidste par måneder, møder vi familien Dofesh.

Her er det en helt anden - og en del mere ufarlig - form for kugler, der fyres afsted. Hos den palæstinensiske familie fylder bordtennis nemlig alt.

I forreste frontlinie står 44-årige Kamel Dofesh, der som en kærlig men bestemt ‘general' både dirigerer, korrigerer og motiverer sin lille familiære bordtennishær bestående af fire ud af hans i alt fem børn: Husam på 20 år, Mohammed på 13 år, Sara på 12 år og Yousef på 4 år.

Bordtennis i frontlinjen

Alle er de at finde nationalt helt i top i hver deres aldersgruppe, og indtil for et år siden talte ‘truppen' endda også datteren Hanin på 19.

- Bordtennis er hele mit liv. Jeg har kunnet lide det lige siden, jeg var barn. Jeg elsker det dybt. Jeg har altid haft en drøm om, at mine børn kunne trænes til at være internationale spillere, fortæller Kamel Dofesh.

Krig & katastrofer - 3. jan. 2016 - kl. 21:49 Kaffebar fanget i krydsild: Abed nægter at lukke

Og den drøm er faktisk allerede gået i opfyldelse for Kamel, der i øvrigt selv er tidligere professionel bordtennisspiller og palæstinensisk mester, indtil sønnen Husam væltede ham af pinden i 2008.

Således har 20-årige Husam vundet adskillige nationale og internationale titler, og på trods af sin meget beskedne alder har Yousef også allerede vist sin kunnen på den internationale bordtennis-scene.

Men det er ifølge Kamel ikke altid lige nemt at være god til bordtennis i Palæstina.

En ting er, at der ikke er meget økonomisk støtte at hente, og en anden ting er de mange uroligheder, som ikke mindst ‘huserer' i Hebron, hvor familien bor. Uroligheder, der for alvor er blusset op i de sidste par måneders voldsbølge, som flere iagttagere har døbt ‘knivenes intifada’. Intifada er et arabisk udtryk for oprør.

Ifølge FN's humanitære organisation OCHA har 114 palæstinensere på Vestbredden mistet livet i de mange sammenstød i 2015. Et tal, der ifølge det israelske udenrigsministerium, gælder for 28 israelere.

Børnene væk fra demonstrationer

Kamel Dofesh håber dog på, at sporten kan være medvirkende til, at hans børn ikke kommer til at deltage i de demonstrationer, der i løbet af de seneste måneder har spredt sig til flere og flere byer på Vestbredden, og som i mange tilfælde er anført af frustrerede palæstinensiske teenagere, hvis handlinger anses som et udtryk for massiv frustration over den israelske besættelse, der har varet i næsten et halvt århundrede.

- Vi har et godt familieforhold, og jeg prøver at skabe gode forhold. Jeg prøver at få dem væk fra den stressede tilstand. Det er fordi, en atlet skal have overskud til at udvikle sig, siger Kamel Dofesh.

Og her i Vestbreddens største palæstinensiske by, der siden 1997 har været opdelt i et palæstinensisk og israelsk kontrolleret område, og hvor uroligheder langt fra er ualmindelige, er der alligevel plads til de helt store fremtidsdrømme.

Hør hvilke drømme Husam og Yousef har og se deres imponerende færdigheder i videoklippet over artiklen.

Rejsen til Vestbredden blev finansieret af International Media Support og Det Danske Hus i Palæstina.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere