Annonce:
Annonce:

Brat opvarmning kan antænde kemikalie eksploderet i Beirut

Det kræver eksempelvis en granat at antænde ammoniumnitrat, som eksploderede i Beirut, siger ph.d. i kemi

Ammoniumnitrat antænder ikke spontant. Man kan sågar tænde et bål ovenpå det, og det eneste, der vil ske, er, at det vil brænde. Derfor er det formentlig en granat eller andet, der har forårsaget eksplosionen af de store mængder ammoniumnitrat, lyder Peter Halds bud efter at have set videooptagelser af eksplosionen. Foto: Talal Traboulsi/Reuters
Ammoniumnitrat antænder ikke spontant. Man kan sågar tænde et bål ovenpå det, og det eneste, der vil ske, er, at det vil brænde. Derfor er det formentlig en granat eller andet, der har forårsaget eksplosionen af de store mængder ammoniumnitrat, lyder Peter Halds bud efter at have set videooptagelser af eksplosionen. Foto: Talal Traboulsi/Reuters
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Ammoniumnitrat er en virkelig god kunstgødning, men det er også særdeles sprængfarligt, hvis det udsættes for en hurtig opvarmning.

Det fortæller Peter Hald, ph.d. i kemi og sikkerhedsleder ved Institut for Kemi ved Aarhus Universitet, om kemikaliet, som 2750 ton af eksploderede i Libanons hovedstad, Beirut, tirsdag.

- Ren ammoniumnitrat er ikke særligt sprængfarligt. Det er meget svært at få til at eksplodere.

- Men hvis du blander det med organiske stoffer, olie eller metalpulver, og du starter det med en anden eksplosion, så er det et fremragende sprængstof, siger han.

Ifølge Peter Hald antænder ammoniumnitrat ikke spontant. Man kan sågar tænde et bål ovenpå det, og det eneste, der vil ske, er, at det vil brænde.

Annonce:

Derfor er det formentlig en granat eller andet, der har forårsaget eksplosionen af de store mængder ammoniumnitrat, lyder Peter Halds bud efter at have set videooptagelser af eksplosionen.

- Det ser ud til, at de har haft enorme mængder liggende, og at der har været en brand, som gør chancen, for at det detonerer, større.

- Men mit gæt er, at der også har været opbevaret ammunition i den lagerhal, det har ligget i. Og så er der en af granaterne, der er gået af, som har virket som sprængladning. Og så detonerer hele bunken, siger Peter Hald.

Store dele af Beirut er efterladt i ruiner efter eksplosionen tirsdag eftermiddag. Mindst 100 meldes dræbte, mens omkring 4000 er såret.

Eksplosionen skete på et lager på havnen i Beirut. Det var ifølge Libanons præsident, Michel Auon, 2750 ton ammoniumnitrat, der eksploderede.

Ammoniumnitrat anvendes primært til at lave gødning, men kan også bruges til fremstilling af sprængstoffer.

Det har gennem tiden både været årsag til flere industrielle eksplosioner, mens det også er blevet brugt ved angreb.

Det blev eksempelvis brugt som del af en bombe i 1995, da 168 mennesker blev dræbt under et angreb i Oklahoma City, USA.

Bevægelsen Taliban har ved flere lejligheder anvendt kemikaliet til improviserede sprængstoffer.

FAKTA: Ammoniumnitrat kan anvendes som sprængstof

Ifølge Libanons præsident, Michen Aoun, var det 2750 ton ammoniumnitrat, som tirsdag eksploderede i en eller flere lagerbygninger på havnen i Beirut.

Adskillige er blevet dræbt i eksplosionen, mens tusinder er såret.

Det er langtfra første gang, at kemikaliet er medvirkende til ulykker med adskillige sårede og dræbte.

Læs mere om ammoniumnitrat her:

* Ammoniumnitrat er et salt, man får ved at neutralisere salpetersyre med ammoniakvand. Det er et kemikalie, som primært anvendes til at lave gødning, men som også kan bruges som sprængstof.

* Ammoniumnitrat har forårsaget adskillige industrielle eksplosioner gennem årene.

* På en fabrik med ammoniumnitrat i Toulouse, Frankrig, døde 31 personer i 2001 under en eksplosion. Og på en gødningsfabrik med kemikaliet i Texas, USA, døde 15 under en eksplosion i 2013.

* Hvis ammoniumnitrat varmes langsom op, er der nærmest ikke risiko for eksplosion, da der dannes vand og lattergas. Men hvis det varmes hurtigt op, detonerer det. Derfor kan det også bruges som sprængstof.

* Det blev for eksempel brugt som del af en bombe i 1995, da 168 mennesker døde under et angreb i Oklahoma City, USA.

* Bevægelsen Taliban har ved flere lejligheden anvendt kemikaliet til improviserede sprængstoffer.

* I 2008 vedtog EU regler, der begrænser adgangen til køb af gødning med over 16 procent kvælstof fra ammoniumnitrat. Gødningen må kun sælges til virksomheder, der bruger den i forbindelse med deres erhverv.

Kilder: AFP, Ph.d. i kemi Peter Hald, Landbrugsstyrelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Er det et tricktyveri, hr Wammen?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: