Britisk og dansk fokus rettes mod Libyen og Mali

De to landes udenrigsministre vil forebygge fremtidige strømme af flygtninge og migranter fra de to lande.

Der blev kigget grundigt på situationen i det nordlige Afrika, da Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen (V) mødtes med den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, mandag.

Emnet var, hvordan Europa kan undgå endnu flere strømme af migranter og flygtninge i fremtiden. Det fortæller udenrigsminister Kristian Jensen til Ritzau.

- Vi skal undgå, at nye lande bliver konfliktzoner. Der har vi en fælles interesse i at kigge på nogle af de nordafrikanske lande, siger han.

I den forbindelse fremhæver udenrigsministeren særligt to lande, der fanger hans og hans britiske kollegas opmærksomhed.

- Vi har øjnene på den skrøbelige fred, der er i Mali i øjeblikket, og hvordan vi kan understøtte en fredsaftale, der er på vej i Libyen, siger han.

- Hvis der kommer fred i Mali eller en levedygtig regering i Libyen, så vil det hjælpe et langt stykke af vejen med at stoppe de flygtninge- og migrationsstrømme, der er på vej op til Europa.

FN er i dag involveret i Mali med FN-missionen Minusma. Danmark har tidligere bidraget til missionen med et Hercules-transportfly og har i øjeblikket 20 stabsofficerer inklusiv lederen for missionen, generalmajor Michael Lollesgaard, i landet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde i sin tale til FN den 28. september, at Danmark vil øge sit militære bidrag til Minusma.

De to udenrigsministre drøftede ifølge Kristian Jensen også situationen i Afghanistan, efter at den amerikanske præsident, Barack Obama, torsdag meldte ud, at USA vil beholde 9800 soldater i landet gennem 2016.

- Jeg synes, det er en rigtig beslutning, som Obama har taget. Men det ændrer ikke noget ved den rolle, som Danmark skal spille.

Danmark har i øjeblikket et helikopterbidrag i landet, der snart vender hjem, da dets mandat udløber, samt stabsofficerer i hovedstaden Kabul, der rådgiver de afghanske sikkerhedsstyrker, oplyser udenrigsministeren.