Californien forbereder sig på atom-angreb

Hawaii har kortere forberedelsestid end Californien før en eventuel atombombe fra Nordkorea rammer

De californiske strande kan hurtigt blive et ubehageligt sted at opholde sig, hvis en atom-raket rammer. Foto: AP/John Antczak
De californiske strande kan hurtigt blive et ubehageligt sted at opholde sig, hvis en atom-raket rammer. Foto: AP/John Antczak

Pas på radioaktive kæledyr og forvent ikke, at den føderale hjælp ankommer med det samme i tilfælde af atom-angreb.

Sådan lyder den ildevarslende melding i en rapport fra the Los Angeles-area Joint Regional Intelligence Center, en lokal efterretnings-tjeneste, som har distribueret en rapport, der skal forberede amerikanerne på et eventuelt forestående atom-angreb fra Nordkorea.

Det sker efter den seneste tids ophedede retorik mellem den amerikanske præsident Donald Trump og den nordkoreanske præsident Kim Jong-Un, hvor sidstnævnte i den grad har pustet til ilden med sine prøvesprængninger.

For to uger siden besøgte den norske avis VG Hawaii, som er den første amerikanske delstat, der startede konkrete forberedelser på et eventuelt atomangreb fra Nordkorea.

På Hawaii fortalte man avisens udsendte, hvordan de er i færd med at udvikle et alarmsystem, som skal varsle indbyggerne.

På Stillehavsøen vil man nemlig ikke have mere end 15 minutter til rådighed fra alarmen går, til man skal være i dækning for at undgå radioaktiv stråling fra et atom-angreb.

Kim Jong Un villig til at angribe
Det vil tage noget længere tid for en atom-raket at nå Californien fra Nordkorea.

Men ikke længere, end man også her er begyndt at forberede sig på et angreb, skriver foreignpolicy.com ifølge VG.

Inden for den seneste uges tid har Nordkorea hævdet, at USA har erklæret krig mod dem. Det nægter USA dog.

Men samtidig sagde den amerikanske forsvarschef, general Joseph F. Dunford, i den forløbne uge, at man må forvente, at Nordkorea allerede har kapacitet til at sende atomraketter ind over USA's fastland.

Generalen mente også, at Kim Jong-Un tilsyneladende er villig til at bruge den kapacitet, hvis han føler sig presset til det.

For nylig sendte det regionale efterretningscenter i Los Angeles så det 16 sider lange notat 'Nuclear Attack Response Considerations' ud, og markerede det 'kun til officielt brug', skriver foreignpolicy.com.

 

Hiroshima-offer beretter
Rapporten cirkulerede til lokale myndigheder og derudover til Department of Homeland Security, samt andre føderale agenturer tværs over USA, men blev altså lækket.

I rapporten advarer man imod, at et angreb mod det sydlige Californien vil få katastrofale følger.

De opfordrer derfor de lokale myndigheder til at sørge for at have planerne klar til, hvordan man skal forholde sig til et eventuelt angreb.

I rapporten henviser man til, hvordan Nordkorea har sendt propaganda-videoer ud, som viser San Francisco og Washington i ruiner.

Meget af indholdet er baseret på, hvad der er kendt om effekten af nukleare angreb, såsom konsekvenserne af radioaktiv stråling, elektromagnetiske bølger, der slår kommunikationssystemer ud og skaden fra selve bombningen, skriver VG.

I et afsnit skriver forfatterne, at hvis du ikke har ansøgt om dækning, når en bombe slår ned, skal du lægge dig på jorden med dit ansigt nedad og dine hænder under maven for at beskytte huden mod det stærke lys.

Som Mitsuko Haidtke (84), der overlevede Hiroshima-bomben i 1945, for nylig fortalte VG, vil de, der udsættes for dette lys, opleve, at huden føles brændende.

- Bliv liggende fladt på jorden, indtil varmen og trykbølgerne er væk, står der i notatet.

Hjælpen kommer efter 72 timer

I rapporten kommer man naturligvis også ind på, hvad man kan gøre allerede nu for at være forberedt, hvis et angreb skulle forekomme.

Som for eksempel at vide, hvor man skal søge tilflugt, hvis alarmen går, samt at have mad og drikke til rådighed i lang tid, indtil den radioaktive fare er forbi.

I Hawaii anbefales det, så vidt muligt, at skjule sig midt i en betonbygning og have proviant til 14 dage.

En anden ting, som de hawaiiske myndigheder fortalte VG, og som den californiske rapport omhandler, er, at det kan tage lang tid før myndighederne kan sende hjælp efter et angreb. Alene på grund af faren for stråling.

'Der vil ikke være nogen føderal bistand af betydning, der er tilgængelig i de første 24 til 72 timer efter et angreb,' siger notatet.

Der advarer man også dem, der skal rykke ud med nødhjælp mod stråling, der spredes gennem kæledyr og gennem tøjet på dem, der er blevet udsat for radioaktivitet.

Det californiske notat beretter også om omfanget af de skader, der forårsages af et angreb, og hvad der kan forventes af dødsfald. Derudover spekuleres der i økonomiske omkostninger, skriver VG.

 

 

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen