Canadisk militær: Derfor holder vi navnet på snigskytten hemmelig

Identiteten på soldater der udfører 'special operations' holdes altid tilbage af taktiske grunde og for at sikre soldaterne mod repressalier fra fjenden

Dette foto af en snigskytte er alene illustrativt. Det viser ikke den omtalte canadiske skytte. Arkivfoto: Itar-Tass
Dette foto af en snigskytte er alene illustrativt. Det viser ikke den omtalte canadiske skytte. Arkivfoto: Itar-Tass

Den opsigtsvækkende historie om en canadisk snigskytte, der har dræbt en IS-kriger i Irak på en afstand af 3540 meter, er gået verden rundt.

Snigskytten har ikke blot nedlagt et fjendtligt mål. Han har også erhvervet verdensrekorden i længden på et dræbende skud.

Skarpskytte dræber IS-kriger på 3,5 kilometers afstand

Det er dog yderst tvivlsomt om offentligheden nogensinde får kendskab til identiteten på snigskytten, der hører til elite-enheden Joint Task Force 2.

Ledelsen af specialtropperne har nu officielt bekræftet hændelsen, som fandt sted i maj i år. Men i en pressemeddelelse fastslår ledelsen også:

- Af operationelle grunde - og for at beskytte vores soldater og koalitions-partnere- ønsker vi ikke at oplyse præcise detaljer om, hvor og hvornår episoden fandt sted.

Hemmelige special-operationer
Oversergent og finskytte Hans Lundgaard fra Hærens Kampskole i Oksbøl fortæller til Ekstra Bladet, at det er helt almindeligt at holde skytterne anonyme i offentligheden.

- Når der er tale om 'special operations' - som det er tilfældet her - så bliver navnene altid holdt hemmelige af hensyn til personernes sikkerhed. Derfor vil den canadiske finskyttes navn ikke komme til at fremgå på ranglisten af de bedste skud, siger Hans Lundgaard.

Den canadiske snigskyttes skud overgår den tidligere verdensrekord, som britiske Craig Harrison stod for. Han dræbt to Taliban krigere i november 2009. Harrison dræbte sine to mål fra en afstand på 2474 meter.

Dansk snigskytte-ekspert: Så vildt er dræberskuddet på 3500 meter

Forpurrede angreb
Det tog godt ti sekunder fra den canadiske snigskytte løsnede sit skud til kuglen ramte sit mål.

Skytten brugte en McMillan TAC-50 snigskytte-riffel, som er standard-udstyr hos finskytterne i Joint Task Force 2.

Det er uklart, hvor snigskytten helt præcist befandt sig i forhold til sit mål. Men det ligger dog fast, at de canadiske specialtropper hjalp de irakiske styrker med at indtage Mosul.

En ikke navngiven militær-kilde fortæller til canadiske medier, at det dræbende snigskytte-skud faktisk var med til at forpurre et IS-angreb på de irakiske styrker.

Den militære kilde fortæller også, at man afstod fra at kaste bomber, fordi der var mange civile personer i området, hvor kampene udspandt sig.

Den mest berømte snigskytte
Mens navnene på den canadiske skarpskytte og hans observatør, som også tilskrives en stor del af 'æren',  forbliver hemmelige, så har andre snigskytter skrevet sig ind i historien.

Den mest kendte og omtalte er amerikaneren Chris Kyle, som blev berømt som 'USAs mest dræbende snigskytte nogensinde.' Kyle blev en legende i eliteenheden Navy Seals.

Chris Kyle. Arkivfoto: Paul Moseley/AP
Chris Kyle. Arkivfoto: Paul Moseley/AP
 

Kyle skal angiveligt have dræbt 255 personer under sine fire udstationeringer i Irak. 160 af drabene er officielt bekræftet af Pentagon.

Chris Kyle blev portrætteret i filmen American Sniper fra 2014.

Den verdensberømte snigskytte blev paradoksalt selv dræbt af et skud. Ikke fra en fjende - men af en bekendt på en skydebane i Texas.

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.