CIA: Islamisk Stat har brugt kemiske våben

Ifølge CIA's direktør har Islamisk Stat ved flere lejligheder brugt kemisk ammunition i slagmarken

Foto: AP
Foto: AP

Islamisk Stat har angiveligt taget endnu et uhyggeligt våben i brug.

Det fastlår CIA's direktør, John Brennan, i et interview med CBS News' program 60 minutes.

- Vi har set en række tilfælde, hvor Islamisk Stat har brugt kemisk ammunition på slagmarken. Samtidig er Islamisk Stat i stand til selv at producere mindre mængder af klor og sennepsgas, fortæller Brennan til det amerikanske medie.

Direktøren understreger, at der kun er tale om små mængder, men samtidig giver han en skræmmende oplysning. Der er efter sigende en risiko for, at Islamisk Stat smugler disse våben til vesten

- Jeg tror, at der altid er en risiko for, at det sker. Derfor er det så afgørende, at vi får nedlagt smugler-ruterne, siger John Brennan.

Er der amerikanske aktiver, der forsøger at stoppe det her?

- USA deltager aktivt i at få udryddet Islamisk Stat og samtidig få kortlagt, hvor de befinder sig i Syrien og Irak, svarer John Brennan på kryptisk vis.

Uddraget af interviewet med CIA's direktør, der bliver vist i fuld længde i CBS News' "60 Minutes" på søndag, bliver offentliggjort få dage efter, at direktøren for USA's nationale efterretningstjeneste, NIA, James Clapper, kom med en lignende melding.

- Isil har også brugt giftige kemikalier i Irak og Syrien, fortalte han et udvalg i Kongressen tirsdag.

Ifølge James Clapper er det første gang, en ekstremistisk gruppe har produceret og brugt kemiske våben til et angreb, siden den ekstremistiske japanske sekt Aum Shinrikyo udførte et giftgasangreb i Tokyos undergrundsbane i 1995.

Angrebet, også kendt som metrogasangrebet, dræbte 13 mennesker og sårede flere end 5000.

Den syriske præsident, Bashar al-Assad, og oprørsstyrkerne har også beskyldt hinanden for at bruge kemiske våben i den næsten fem år lange krig i landet.

Måneden efter et giftgasangreb nær Damaskus i august 2013 indgik Assad en aftale om, at Syrien vedkendte sig dets kemiske våbenprogram og lovede at skrotte det.

Assad udleverede derefter 1300 ton kemiske våben til FN og Organisationen for forbud mod kemiske våben, OPCW.