Annonce:
Annonce:

Danmark vil bidrage med at finde sårede i Beiruts murbrokker

Efter eksplosion i Libanons hovedstad er der især brug for hjælp til at lede efter sårede, siger Rasmus Prehn

Mange personer savnes stadig, og redningsarbejdere har travlt med at lede efter overlevende blandt murbrokker og ødelagte bygninger. Foto: Mohamed Azakir/Reuters
Mange personer savnes stadig, og redningsarbejdere har travlt med at lede efter overlevende blandt murbrokker og ødelagte bygninger. Foto: Mohamed Azakir/Reuters
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Danmark er i gang med at undersøge, hvordan man bedst muligt kan hjælpe Libanon, hvor en eksplosion tirsdag i hovedstaden, Beirut, har medført voldsomme ødelæggelser og mindst 100 dødsfald.

Det oplyser udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

- Vi har parter, blandt andet Røde Kors, som vi arbejder tæt sammen med, som er til stede i Beirut. Og vi forstår på dem, at der her og nu først og fremmest er brug for hjælp til det, de kalder 'search and rescue'.

- Det er, at man er rundt i murbrokker og kigger efter, om der er mennesker, der ligger i klemme og så videre, siger Rasmus Prehn.

Han oplyser, at der senere onsdag bliver taget stilling til, om der skal doneres ekstra beløb til Libanon på grund af eksplosionen og de medfølgende skader.

En stor eksplosion tirsdag eftermiddag har efterladt dele af Beirut i ruiner og kostet mindst 100 mennesker livet. Omkring 4000 er meldt såret.

Annonce:

Mange personer savnes stadig, og redningsarbejdere har travlt med at lede efter overlevende blandt murbrokker og ødelagte bygninger.

Ifølge Rasmus Prehn er der international interesse i at holde hånden under Libanon. Foruden Danmark har blandt andet Frankrig og Tyskland meldt, at de er klar til at hjælpe Libanon.

- Libanon er mere eller mindre i knæ både sundhedsmæssigt og økonomisk. Derfor er der kæmpestor interesse i at hjælpe, i forhold til at sikre at samfundet ikke kollapser, siger Rasmus Prehn.

Ifølge Danmarks ambassadør i Libanon, Merete Juhl, kunne eksplosionen nærmest ikke være kommet på et værre tidspunkt for landet.

- Den her eksplosion kommer på et tidspunkt, hvor landet er i dyb økonomisk krise. Vi har set et nærmest økonomisk kollaps de seneste par måneder, hvor halvdelen af befolkningen er røget ud i fattigdom.

- Det kommer i en svær kontekst, hvor sådan en massiv ødelæggelse næsten er helt utænkelig vanskelig at håndtere.

- Jeg kan se, at mange lande allerede har meldt sig til at hjælpe Libanon med at komme ovenpå igen, og det kommer der helt sikkert til at blive brug for, siger Merete Juhl.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skriver på Twitter, at Forsvarsministeriet og Beredskabsstyrelsen er 'i fuld gang' med at se på mulig støtte til Libanon.

FAKTA: Ammoniumnitrat kan anvendes som sprængstof

Ifølge Libanons præsident, Michen Aoun, var det 2750 ton ammoniumnitrat, som tirsdag eksploderede i en eller flere lagerbygninger på havnen i Beirut.

Adskillige er blevet dræbt i eksplosionen, mens tusinder er såret.

Det er langtfra første gang, at kemikaliet er medvirkende til ulykker med adskillige sårede og dræbte.

Læs mere om ammoniumnitrat her:

* Ammoniumnitrat er et salt, man får ved at neutralisere salpetersyre med ammoniakvand. Det er et kemikalie, som primært anvendes til at lave gødning, men som også kan bruges som sprængstof.

* Ammoniumnitrat har forårsaget adskillige industrielle eksplosioner gennem årene.

* På en fabrik med ammoniumnitrat i Toulouse, Frankrig, døde 31 personer i 2001 under en eksplosion. Og på en gødningsfabrik med kemikaliet i Texas, USA, døde 15 under en eksplosion i 2013.

* Hvis ammoniumnitrat varmes langsom op, er der nærmest ikke risiko for eksplosion, da der dannes vand og lattergas. Men hvis det varmes hurtigt op, detonerer det. Derfor kan det også bruges som sprængstof.

* Det blev for eksempel brugt som del af en bombe i 1995, da 168 mennesker døde under et angreb i Oklahoma City, USA.

* Bevægelsen Taliban har ved flere lejligheden anvendt kemikaliet til improviserede sprængstoffer.

* I 2008 vedtog EU regler, der begrænser adgangen til køb af gødning med over 16 procent kvælstof fra ammoniumnitrat. Gødningen må kun sælges til virksomheder, der bruger den i forbindelse med deres erhverv.

Kilder: AFP, Ph.d. i kemi Peter Hald, Landbrugsstyrelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: