Når vi rammer 28. marts næste uge, har Danmark brugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden.
Det oplyser WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse.
Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’, hvilket vil sige vi bruger flere ressourcer, end Jorden på en naturlig måde kan genskabe resten af året.
- Det ville kræve over fire jordkloder, hvis alle skulle leve som i Danmark. Vi har vænnet os til at have et markant overforbrug af Jordens ressourcer, som truer naturen og biodiversiteten.
- Det er vigtigt, at vi er bevidste om det, så vi kan træffe de rette beslutninger og omstille os, så vi igen lever i balance med naturen, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, i pressemeddelelsen.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Bruger løs
Danmark har ifølge WWF verdens 15. højeste forbrug pr. indbygger. Danmark har tidligere ligget højere på listen, men Danmarks forbedrede placering skal ikke tilskrives os selv.
I stedet har andre lande derimod skruet gevaldigt op for forbruget, og især den lille ørkenstat Qatar har brugt flittigt af Jordens ressourcer.
Faktisk havde Qatar allerede 10. februar brugt flere ressourcer pr. indbygger, end Jorden kan genskabe. I alt 51 lande er ikke en del af 'Overshoot Day', fordi de ikke bruger flere ressourcer, end naturen kan genskabe på et år.
WWF: Invester i naturen
Selvom Danmark har brugt sin andel af de globale ressourcer, er der håb forude. Ifølge en analyse fra World Economic Forum fra 2020 vil investeringer i den såkaldte natur-positive økonomi – hvor vi udvikler verden i pagt med naturen i stedet for på bekostning af den – øge verdens bruttonationalprodukt med 10,1 billioner kroner årligt og skabe 395 millioner jobs inden 2030, skriver WWF.
- Vi behøver ikke gå på kompromis med vores velfærd og vækst for at passe på naturen. I fremtiden skal vi bruge færre ressourcer til at producere de varer, vi behøver. Alt, vi producerer, skal kunne bruges mange gange og repareres, når de går i stykker.
- Og når tingene er slidt helt ned, skal de kunne skilles ad, så ressourcerne kan genanvendes til nye produkter. Og de penge, vi sparer, skal bruges på at reetablere den natur, vi allerede har ødelagt, siger Bo Øksnebjerg.
Genbrug, genbrug, genbrug
Som forbruger understreger WWF, at genbrug er en vigtig kilde til at sætte et positivt fodaftryk på klimaet. Og danskerne har i den grad taget genbrug til sig.
Ifølge WWF har 90 procent af de 18-30-årige nemlig købt genbrug inden for det seneste år, viser tal fra DBA’s genbrugsindeks.
- Til næste år skal verdens lande afgøre, hvor meget det er nødvendigt at reducere fodaftrykket fra vores forbrug for at redde verdens natur. Lige nu er oplægget, at vi skal halvere fodaftrykket inden for de næste 17 år.
- Det kræver en indsats fra både politikerne, virksomhederne og os alle hver især, hvis det skal lykkes. Der er dog ingen grund til at vente så længe. Vi kan alle sammen genbruge allerede i dag. Planeten har desperat brug for vores indsats her og nu, afslutter Bo Øksnebjerg