Annonce:
Annonce:

Danmarks naturressourcer for 2023 er snart brugt

Danmark indtager igen en kedelig topplacering, når det kommer til at opbruge verdens naturlige ressourcer. Det ville kræve fire jordkloder, hvis alle skulle leve som i Danmark

Danmark har ifølge WWF verdens 15. højeste forbrug pr. indbygger. Foto: Shutterstock
Danmark har ifølge WWF verdens 15. højeste forbrug pr. indbygger. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Når vi rammer 28. marts næste uge, har Danmark brugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden.

Det oplyser WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse.

Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’, hvilket vil sige vi bruger flere ressourcer, end Jorden på en naturlig måde kan genskabe resten af året.

- Det ville kræve over fire jordkloder, hvis alle skulle leve som i Danmark. Vi har vænnet os til at have et markant overforbrug af Jordens ressourcer, som truer naturen og biodiversiteten.

- Det er vigtigt, at vi er bevidste om det, så vi kan træffe de rette beslutninger og omstille os, så vi igen lever i balance med naturen, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
 

Annonce:

Bruger løs
Danmark har ifølge WWF verdens 15. højeste forbrug pr. indbygger. Danmark har tidligere ligget højere på listen, men Danmarks forbedrede placering skal ikke tilskrives os selv.

I stedet har andre lande derimod skruet gevaldigt op for forbruget, og især den lille ørkenstat Qatar har brugt flittigt af Jordens ressourcer.

Faktisk havde Qatar allerede 10. februar brugt flere ressourcer pr. indbygger, end Jorden kan genskabe. I alt 51 lande er ikke en del af 'Overshoot Day', fordi de ikke bruger flere ressourcer, end naturen kan genskabe på et år.

WWF: Invester i naturen
Selvom Danmark har brugt sin andel af de globale ressourcer, er der håb forude. Ifølge en analyse fra World Economic Forum fra 2020 vil investeringer i den såkaldte natur-positive økonomi – hvor vi udvikler verden i pagt med naturen i stedet for på bekostning af den – øge verdens bruttonationalprodukt med 10,1 billioner kroner årligt og skabe 395 millioner jobs inden 2030, skriver WWF.

Annonce:

- Vi behøver ikke gå på kompromis med vores velfærd og vækst for at passe på naturen. I fremtiden skal vi bruge færre ressourcer til at producere de varer, vi behøver. Alt, vi producerer, skal kunne bruges mange gange og repareres, når de går i stykker.

- Og når tingene er slidt helt ned, skal de kunne skilles ad, så ressourcerne kan genanvendes til nye produkter. Og de penge, vi sparer, skal bruges på at reetablere den natur, vi allerede har ødelagt, siger Bo Øksnebjerg.

Genbrug, genbrug, genbrug
Som forbruger understreger WWF, at genbrug er en vigtig kilde til at sætte et positivt fodaftryk på klimaet. Og danskerne har i den grad taget genbrug til sig.

Ifølge WWF har 90 procent af de 18-30-årige nemlig købt genbrug inden for det seneste år, viser tal fra DBA’s genbrugsindeks.

- Til næste år skal verdens lande afgøre, hvor meget det er nødvendigt at reducere fodaftrykket fra vores forbrug for at redde verdens natur. Lige nu er oplægget, at vi skal halvere fodaftrykket inden for de næste 17 år.

- Det kræver en indsats fra både politikerne, virksomhederne og os alle hver især, hvis det skal lykkes. Der er dog ingen grund til at vente så længe. Vi kan alle sammen genbruge allerede i dag. Planeten har desperat brug for vores indsats her og nu, afslutter Bo Øksnebjerg

Gode råd til genbrug

1. Kig efter brugt, før du køber nyt

Gør det til en vane at besøge din lokale genbrugsbutik, inden du køber nyt tøj eller nye ting til hjemmet. Det er godt for kloden og som regel også for din økonomi. Køb som udgangspunkt altid kvalitet og tidløst design – også når du handler brugt. Så holder tingene som regel længere tid. Det koster for eksempel op imod 1.400 liter vand at producere en enkelt t-shirt, så der er mange ressourcer at spare.

2. Shoppepause – for øvelsens skyld

Vil du udfordre dig selv, kan du holde shoppepause i en periode. Hvis du undervejs har brug for at købe noget, skal det være brugt. Ved at følge dette råd vil du med garanti blive mere bevidst om, hvad du i virkeligheden har brug for, genbruge mere, skåne kloden og samtidig spare en masse penge. Det er en sjov øvelse, men faktisk behøver du ikke lægge shopping på hylden for altid. Det vigtigste er, at vi bliver bedre til at shoppe klogt og genbruge mere.

3. Byttedage med vennerne eller kollegerne

Minder du om gennemsnitsdanskeren, er din garderobe, dine køkkenskabe og dit loftsrum fyldt med ting, som sjældent ser dagens lys. Ifølge DBA vil hver dansker i gennemsnit kunne tjene 11.671 kroner, hvis de fik gang i genbrugshandlen af de ting, de ikke længere bruger. Støv dine ubrugte ting af, og hold bytte- eller lånedage med dine venner eller kolleger. Det er ren win-win. Du får en hyggelig dag i godt selskab og samtidig genopfrisket garderoben eller hjemmet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: