Dansk dykker redder drenge ud af grotte: Vi bedøver dem

Ivan Karadzic hjælper med at redde de indespærrede drenge og deres fodboldtræner ud af oversvømmet grotte i Thailand - han fortæller, at drengene får beroligende medicin, inden de bliver hjulpet ud af grotten

Danske Ivan Karaddzic er dykkerinstruktør i Thailand. Han er netop kommet ud af den thailandske grotte, hvor 12 drenge og deres fodboldtræner sidder indespærret. På nuværende tidspunkt er fire drenge reddet ud i god behold. Foto: Ritzau Scanpix.
Danske Ivan Karaddzic er dykkerinstruktør i Thailand. Han er netop kommet ud af den thailandske grotte, hvor 12 drenge og deres fodboldtræner sidder indespærret. På nuværende tidspunkt er fire drenge reddet ud i god behold. Foto: Ritzau Scanpix.

Ivan Karadzic er netop kommet ud af grottesystemet i Thailand, hvor han har været med til at redde fire af de i alt 13 indespærrede unge mennesker, der sidder fanget dybt inde i et grottesystem under jorden siden 23. juni.

- De fire, der er kommet ud, har det godt. De er på hospitalet, og der er ikke noget livstruende. De er sammen med deres familier, som selvfølgelig er lettede.

- Drengene er mest af alt udmattede og groggy, efter at have været bedøvet på vej ud, fortæller Ivan Kardzic til Ekstra Bladet på en skrattende mobilforbindelse, som Ivan forklarer skyldes den ekstreme regn, der vælter ned over området netop nu.

- Så de har altså været bedøvet undervejs?

- Ja, de får noget stærkt beroligende, inden vi dykker dem ud. Det gør dem meget afslappede, så de har altså ikke svømmet selv.

- Der har været en meget erfaren dykker, som også er lægeuddannet, derinde, og han har givet dem noget bedøvende, siger Ivan, der ikke ved, om der er tale om piller, en sprøjte med medicin eller lattergas.

Drengene er under turen gennem grottens snørklede gange fastspændt til dykkerne.

Enormt lægehold venter hver eneste dreng nær grotte

Fik ren ilt
- Hvordan sikrede I, at de trak vejret?

- De havde en fullface-ansigtsmaske på, som altså dækker hele ansigtet. I den fik de ren ilt - ikke 'almindelig' luft - fordi deres vejrtrækning var så langsom, at det skulle være meget iltmættet.

- Hvor mange har du selv reddet ud?

- Jeg hev ikke nogen ud alene, men jeg var en del af redningen af alle fire drenge i dag.

Drama i Thailand: Redningsfolk er løbet tør for luft

(Artiklen fortsætter under billedet)

Drengene får noget beroligende, inden de bliver hevet ud af grotten af dykkere. Dels fordi de er afkræftede og dårlige svømmere - dels fordi de dermed ikke går i panik undervejs, fortæller Iavn Kardazic til Ekstra Bladet. Foto: AP:
Drengene får noget beroligende, inden de bliver hevet ud af grotten af dykkere. Dels fordi de er afkræftede og dårlige svømmere - dels fordi de dermed ikke går i panik undervejs, fortæller Iavn Kardazic til Ekstra Bladet. Foto: AP:

Var også spærret inde i grotte: Mareridtene stopper aldrig

Nye iltforsyninger
Ivan Karadzic fortæller, at der er en midlertidig 'pause' i redningen af drengene søndag eftermiddag (dansk tid, red.), fordi der skal et nyt hold reddere og frivillige og nye iltforsyninger ind i grotten.

- Ruten er så lang, at vi er nødt til at have mere ilt ind til børnene. Der er ikke nok derinde. Men vi holder ikke pause i aktionen - vi transporterer bare ikke drenge ud lige nu. Der vil gå op til 10 timer, før vi kan fortsætte med at hente drenge ud.

- Hvad betyder regnen for redningsarbejdet?

- Det er selvfølgelig ikke optimalt, at det regner helt ekstremt. Men vandstanden er faldet utrolig meget de seneste dage. Det er godt. Jeg er ikke så bekymret over regnen, selv om det ville være bedre, hvis det ikke regnede, siger den erfarne dykker, der også fortæller, at det har været utrolig rørende at være en del af den store redningsaktion, som på nuværende tidspunkt ser ud til at få en lykkelig slutning.

- Det har været nogle utrolig stressende dage, men lige nu er jeg vildt lettet, glad og oppe at køre. Jeg står her og smiler over hele ansigtet.

- Jeg står med en klump i halsen. Det er så dejligt.

Sagen kort

23. juni: De 12 fodbolddrenge på 11 til 16 år er sammen med deres 25-årige træner i området ved grotten, som de går ind i, fordi det begynder at regne voldsomt.

24. juni: Vandet er steget i grotten og har spærret holdet inde. Under en eftersøgning bliver blandt andet deres cykler og sko fundet efterladt tæt på grotten.

25. juni: De første forsøg på at dykke ind til fodboldholdet sættes i gang. De følgende dage trænger dykkerne længere ind i grotten, men stoppes flere gange på grund af de vanskelige adgangsforhold og store vandmængder.

2. juli: Drengene findes endeligt flere kilometer inde i grotten. Der sættes et stort arbejde i gang for at skaffe forsyninger og medicinsk hjælp til gruppen. Børnene og deres træner øver sammen med de erfarne dykkere, hvordan de med iltapparater på ryggen kan komme ud af grotten igen.

8. juli: De første fire drenge hjælpes ud, men operationen må stoppes, da der skal skaffes mere ilt, og mandskabet skal have tid til at hvile. Først efter op til 20 timers pause ventes operationen at gå i gang igen (tidligt mandag morgen dansk tid, red.)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter