Dansk træning af militser i Irak kan give bagslag

Danske soldater skal træne stammefolk i Irak. Men sådanne militser kan ende ude af kontrol, advarer forskere

Lokale militsgrupper er gode at have i kampen mod Islamisk Stat i Irak, men når røgen har lagt sig, kan de ende med at vende våbnene mod de vestlige koalitionsstyrker.

Sådan lyder advarslen fra to mellemøstforskere, efter at regeringen fredag fremlagde et beslutningsforslag, om at danske soldater i Irak fremover skal uddanne lokale 'stammenheder' til at bekæmpe terrororganisationen på landjorden.

Forskerne henviser til, at amerikanerne brugte samme strategi med at omdanne sunnimuslimske stammer til militsgrupper i kampen mod al-Qaeda i Irak i 2007-2008.

- Efter kampene i 2008 fik militserne lovning på alt muligt, som aldrig blev til noget, og det var medvirkende til, at nogle af dem er gået over til Islamisk Stat, siger mellemøstforsker Søren Schmidt fra Aalborg Universitet.

- Derfor er det utroligt vigtigt, at man sideløbende udvikler det politiske perspektiv, så de lokale kan se, at deres kamp fører til noget, de kan se sig selv som en del af, siger han.

Samme toner lyder fra Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

Han kalder træning af stammegrupperne 'et virkelig risikofyldt farvand at begive sig ind i'.

- Det helt store problem, som man hele tiden lukker øjnene for, er, hvor den irakiske regering er i det her spil.

- Hvis ikke den er med på vognen, så er det et ekstremt risikabelt projekt, for så falder det hele jo bare fra hinanden igen efter oprøret, siger Lars Erslev Andersen.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er efter eget udsagn opmærksom på risikoen for, at Danmark uddanner militsgrupper, der kan ende med at blive morgendagens fjender.

Men han mener, at risikoen er mindsket, efter Haider al-Abadi forrige år blev premierminister i Irak.

- Premierminister al-Abadi er måske ikke perfekt, men han er langt bedre, end det vi har set tidligere i forhold til at inkludere de forskellige sekteriske grupper.

- Derfor er jeg mere tryg ved at bruge de her stammekrigere end tidligere, siger Kristian Jensen.

Danmark har 137 soldater udstationeret i og omkring en militærbase vest for Bagdad, hvor de gennem det seneste år har trænet irakiske regeringsstyrker og politibetjente.