Danske F-16-fly i nye IS-angreb

På godt to uger har danske F-16-fly deltaget i 19 missioner mod Islamisk Stat i Irak

De danske F-16 kampfly har base på Ahmed Al Jaber basen i Kuwait. (Foto: Forsvaret)
De danske F-16 kampfly har base på Ahmed Al Jaber basen i Kuwait. (Foto: Forsvaret)

Danske F-16-fly er fortsat aktive i kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i Irak, viser nye oplysninger fra forsvaret.

Siden 26. november har danske kampfly deltaget i 19 missioner og kastet 14 bomber mod fjendtlige styrker, køretøjer og bygninger.

Dermed har de danske kampfly i alt bidraget med 93 missioner i Irak, hvor 74 bomber er blevet anvendt.

Alle de danske bomber er præcisionsstyrede, hvilket vil sige, at de styres mod deres mål af enten laser eller GPS, oplyser Forsvaret.

I den seneste uge har de danske F-16-fly både bombet strategiske mål og udført overvågningsopgaver omkring Tikrit, Bayji og Mosul samt i Al-Anbar-regionen.

På nogle af missionerne har F-16-flyene fungeret som luftstøtte for soldaterne på landjorden, mens de på andre missioner har deltaget i bombeangreb.

Det kunne ligne en sommerlejr, men børnene er i træning i Raqqa, Syrien, der er højborg for islamisk Stat. Den militante bevægelse arbejder aktivt på at indoktrinere børn og unge deres ekstreme fortolkning af Islam. (Foto: AP) Krig & katastrofer Her trænes børn til hellig krig

Mens de danske F-16-fly kun har mandat til at gennemføre missioner i Irak, er amerikanske kampfly også aktive i Syrien.

Ifølge USA's centrale kommando, Centcom, har amerikanske kampfly gennemført syv luftangreb mod IS i Syrien i perioden 8.-10. december.

De syv angreb, der alle fandt sted nær den belejrede kurdiske by Kobani, ødelagde fem fjendtlige køretøjer, tre fæstningsværker og en stor enhed af jihadister fra Islamisk Stat, oplyser den centrale kommando. 

Danmark blev 16. oktober en del af en USA-ledet koalition, der bekæmper Islamisk Stat i Irak. Australien, Belgien, Canada, Frankrig, Holland og Storbritannien deltager også i koalitionen.

I Syrien får USA hjælp i luften af en række arabiske lande som Bahrain, Jordan, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.