Danske F-16 fly smider 15 bomber mod Islamisk Stat i Mosul

Danmark deltager i offensiv mod Islamisk Stat i Mosul med kampfly og specialstyrker, siger forsvarsminister.

Følg Krig & katastrofer

Danske F-16-fly har fløjet syv missioner mod Islamisk Stat (IS) i den irakiske millionby Mosul og smidt 15 bomber.

Det oplyser forsvarsminister Peter Christensen (V), før han deltager i et møde i Paris med partnere i koalitionen mod IS.

- Vi skal først og fremmest drøfte offensiven, som er i gang mod Islamisk Stat i Mosul. Offensiven har vi planlagt længe i samarbejde med den irakiske regering og deres styrker, siger Peter Christensen.

- Vores fly er også en meget aktiv del af befrielsen af byen.

Før offensiven har danske specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset trænet irakiske sikkerhedsstyrker i at finde miner, oplyser forsvarsministeren.

- Det har været en del af forberedelsen af de store kampe mod IS at uddanne og træne de irakiske sikkerhedsstyrker. Vi har blandt andet trænet dem i at kunne se de miner, der bliver lagt ud, siger Peter Christensen.

Såvel de irakiske styrker som kurdiske peshmerga-soldater har fundet talrige miner og skjulte sprængladninger i de landsbyer, de har befriet omkring Mosul.

- Det er ikke kun en udfordring i befrielsen af selve Mosul. Når IS er nedkæmpet, bliver der også behov for en stor humanitær indsats. Både om at lave infrastruktur og at få ryddet byen for miner, siger forsvarsministeren.

Danmark har udsendt en militær radar, som overvåger det vestlige Irak og det østlige Syrien i et år ekstra. Desuden har vi syv F-16 fly samt 60 soldater fra specialstyrken i Irak.

- Når man opbygger en international styrke til at hjælpe irakerne med at bekæmpe IS, så melder landene deres bidrag ind. Vi har en langtidsplanlægning, siger Peter Christensen.

- Det er vigtigt at sige til vore partnere, at vi har udsendt syv af vore F-16 fly i den periode. Det planlægger de efter.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind