Danske fly kaster otte bomber i kampen mod IS på en uge

Efter otte måneder i Danmark er de danske F-16-fly tilbage i Irak og Syrien. Otte bomber er kastet på en uge

Den seneste uge har danske kampfly deltaget i flere missioner i Irak og det østlige Syrien og kastet otte bomber mod fjendtlige mål.

Det oplyser forsvaret i en update om de danske F-16-fly, der for halvanden uge siden satte kursen mod Tyrkiet, hvorfra flyene de næste seks måneder skal deltage i kampen mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.

- Vi har arbejdet hårdt for at komme på plads, så vi kan løse vores opgave. Flyene kom herned onsdag 15. juni, og allerede to dage efter fløj vi den første mission, udtaler chefen for flybidraget, oberst Peter Johan Bødker.

De i alt otte missioner er foregået over både irakisk territorium og over det østlige Syrien. Der er angrebet mål i de irakiske provinser Ninawa, Salah Ad Din og Al Anbar.

- Jeg har været imponeret over, hvordan hele holdet har arbejdet på at få tingene til at fungere her i opstartsfasen, hvor man altid kan støde på udfordringer. Jeg kan mærke, at der er god stemning, og at folk er ved godt mod, siger obersten.

De danske F-16-fly har været indsat som en del af kampen mod Islamisk Stat siden oktober 2014 og indgår som en del af en USA-ledet koalition.

Flyene har dog været hjemme siden oktober sidste år på grund af nedslidt materiel og mandskab. Planen har hele tiden været at sende flyene ud igen.

Torsdag sagde forsvarsminister Peter Christensen (V), at der er stor risiko for, at bombetogterne i Syrien og Irak vil medføre civile tab.

Regeringen har nemlig besluttet at indføre en procedure, som betyder, at kampfly må bombe i områder, hvor man på forhånd ved, at der kan være civile tab.

Det skete med henvisning til, at kampene nu rykker ind i de større byer som Mosul og Raqqa. Og det øger risikoen for civile dræbte.